Αδ. Γεωργιάδης: Οι γιατροί μάς εξώθησαν στο κλείσιμο των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ

Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014 08:24
UPD:12:20
EUROKINISSI/EUROKINISSI
A- A A+

Στη συνεχιζόμενη εδώ και τρεις μήνες απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ απέδωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης την απόφαση για το προσωρινό κλείσιμο των ιατρείων του Οργανισμού.

«Μόνοι τους κατέστησαν αυτή τη διαδικασία αναπόφευκτη», ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 και εξήγησε ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να γίνει η μεταρρύθμιση εν λειτουργία, ωστόσο, ανετράπη λόγω της απεργίας των γιατρών.

Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε συγγνώμη από τους ασφαλισμένους που ταλαιπωρούνται εδώ και τρεις μήνες και επισήμανε ότι θα υπάρξει μια μικρή επιπλέον ταλαιπωρία για έναν μήνα «για να έχουμε για το μέλλον ένα σύστημα που να λειτουργεί».

Σε άλλες δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ ο υπουργός είπε ότι στα νέα πολυϊατρεία θα έχουν πρόσβαση και οι ανασφάλιστοι πολίτες.

Σημείωσε ακόμη ότι σε έξι μήνες θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός και οι συνενώσεις των μονάδων με στόχο να υπάρχει τουλάχιστον μια ανά δήμο. «Με την ένταξή τους στο ΕΣΥ θα μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τα πολυϊατρεία με κοινοτικά κονδύλια και να αντικαταστήσουμε τον εργαστηριακό εξοπλισμό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, το 85% των μονάδων του ΕΟΠΥΥ έχει παραδοθεί και κάλεσε τους διευθυντές των υπόλοιπων να τις παραδώσουν στις τριμελείς επιτροπές του Οργανισμού.

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για το ΠΕΔΥ

Εν τω μεταξύ, χθες το βράδυ δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης ο νόμος για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), που μετατρέπει τον ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας και εντάσσει τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο ΕΣΥ.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται το προσωρινό κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ και η μετατροπή τους σε κέντρα υγείας αστικού τύπου, καθώς και η ένταξη 8.500 εργαζομένων στις Μονάδες του ΕΟΠΥΥ σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας.

Συγκέντρωση και πορεία από το ΠΑΜΕ

Στις 18:00 το ΠΑΜΕ οργανώνει συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία προς τη Βουλή, καλώντας σε γενικό ξεσηκωμό για την υγεία, με αφορμή το κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με το ΠΑΜΕ, ο νόμος της συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ  για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που  ψηφίστηκε στη Βουλή, οδηγεί σε επιπλέον περιορισμό των όποιων δωρεάν παροχών υγείας απέμειναν σήμερα.

Στη σχετική ανακοίνωσή του κάνει λόγο για επίθεση «στα δικαιώματα μας» και τονίζει ότι «ολοένα και περισσότερο, το κόστος των υπηρεσιών Υγείας μεταφέρεται στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών που έχουν  γονατίσει από την ανεργία, τους  φόρους και τη συνεχή μείωση μισθών και συντάξεων».

Χαρακτηρίζει επίσης εγκληματική την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία. «Τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας έχουν τεράστια κενά, με δραματικές συνέπειες για ασθενείς και εργαζόμενους. Η κινητικότητα-διαθεσιμότητα του προσωπικού εντάσσεται στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ανάπτυξη υπηρεσιών υγείας που θα λειτουργούν ως επιχειρήσεις», υποστηρίζει το ΠΑΜΕ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή