Γ. Βρούτσης: Δραστική επέκταση του θεσμού της μαθητείας

Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014 16:12
UPD:16:13
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

O υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλάει στην ημερίδα για τη Μαθητεία που διοργάνωσε ο ΟΑΕΔ στο πλαίσιο εκδηλώσεων της Ελληνικής Προεδρίας στο Ζάππειο Μέγαρο.

A- A A+

Με τη διαπίστωση ότι οι οικονομικές απώλειες από την ανεπαρκή ενσωμάτωση των νέων στην οικονομία αγγίζουν το 3% του ΑΕΠ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προανήγγειλε τη δραστική επέκταση του θεσμού της μαθητείας και κάλεσε τις επιχειρήσεις σε ενεργότερη συμμετοχή.

Από το βήμα της Ημερίδας για τον θεσμό της μαθητείας, ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει το Δυικό Σύστημα Μαθητείας σε όλο το εύρος της επαγγελματικής εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Στόχος είναι η μαθητεία να αποτελέσει τον κορμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης στη χώρα μας και αυτό θα γίνει με την συνεργασία των υπουργείων Εργασίας, Παιδείας και του ΟΑΕΔ.

Εκτενής ήταν η αναφορά του στο σύστημα «Εργάνη» μέσω του οποίου θα γίνεται και η διαχείριση του θεσμού της μαθητείας. Έτσι, θα καταγράφονται πλήρως οι θέσεις που υπάρχουν σε όλη τη χώρα και οι ανάγκες της αγοράς.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας κάλεσε σε ενεργή συμμετοχή και συνεργασία τις επιχειρήσεις λέγοντας ότι «θεωρούμε αυτονόητη την κινητοποίηση των εργοδοτικών οργανώσεων, προκειμένου να μεταφέρουν το μήνυμα της συμμετοχής στα μέλη τους».

«Η ανεργία αποτελεί πληγή για την χώρα και το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποθάλποντας οποιαδήποτε αναπτυξιακή προσπάθεια», παραδέχθηκε και ειδικά για την ανεργία των νέων ο υπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Εγγύηση για τη Νεολαία» στην Ελλάδα, το οποίο απευθύνεται σε περίπου 240.000 νέους 15-24 ετών που αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης.

«Το Σχέδιο αυτό, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,5 δισ., θα δώσει δυνατές και πραγματικές ευκαιρίες ένταξης στην αγορά εργασίας σε περισσότερους απο 440.000 ανέργους τη διετία 2014-2015» εκτίμησε.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή