Οι δράσεις κατά της ανεργίας την προσεχή διετία

Αντ. Σαμαράς: Στόχος η ανάπτυξη με ανταγωνιστικότητα
Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014 15:56
UPD:20:16
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πλαισιωμένος από τον υπουργό και τον υφυπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Βασίλη Κεγκέρολγου κάνει δηλώσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

A- A A+

Την αντιμετώπιση της ανεργίας έθεσε ως προτεραιότητα για το 2014 ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος προήδρευσε σε σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας.

Όπως είπε, ανάκαμψη και μακροχρόνια ανάπτυξη είναι ο μόνος τρόπος για να νικηθεί πλήρως η ανεργία και να βρουν δουλειά όλοι οι άνεργοι. Σημείωσε πως αυτό, ναι μεν μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, αλλά θα χρειαστεί κάποια χρόνια για να αποδώσει πλήρως και γι' αυτό εξαγγέλλονται υποστηρικτικά μέτρα άμεσης εφαρμογής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις δράσεις στις οποίες προχωρά το υπουργείο Εργασίας στη διετία 2014-2015, λέγοντας πως απευθύνονται σε περισσότερους από 440.000 ωφελούμενους και κάνοντας λόγο για δημιουργία ισάριθμων ευκαιριών απασχόλησης.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, οι 100.000 από αυτές θα δημιουργηθούν άμεσα, εντός των επομένων μηνών, ενώ το μεγαλύτερο μέρος τους, το 80% αφορά στον ιδιωτικό τομέα, και μόνο το 20% το δημόσιο.

Τα προγράμματα

ΕΔΤ

Οι δράσεις αυτές στηρίζονται σε τρεις πυλώνες. Σχετικά με τα προγράμματα του πρώτου πυλώνα, ο Πρωθυπουργός είπε πως αφορούν 114.000 ανέργους όλων των κατηγοριών και είναι έτοιμα να υλοποιηθούν άμεσα. Ενδεικτικά ανέφερε: 

  • την «επιταγή εισόδου» για νέους ως 29 ετών, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις
  • την επιδότηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας των νέων
  • την επιχορήγηση επιχειρήσεων να προσλάβουν ανέργους 30-66 ετών
  • την τοποθέτηση ανέργων σε θέσεις απασχόλησης που προβλέπονται από Τοπικά Σχέδια της τοπικής Αυτοδιοίκησης
  • την τοποθέτηση ατόμων από ευπαθείς ομάδες: άτομα με αναπηρία, αποφυλακισμένους και οροθετικούς
  • τις νέες θέσεις εργασίας για μακροπρόθεσμα ανέργους με επιχορηγήσεις στις επιχειρήσεις για να τους προσλάβουν
  • την επιχορήγηση προσλήψεων ειδικών κατηγοριών ανέργων σε μεγάλες επιχειρήσεις
  • και παρεμβάσεις απασχόλησης-κατάρτισης σε κλαδικά προγράμματα κλάδων αιχμής  

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε πως μερικά ήδη ξεκίνησαν ως επέκταση προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν πέρσι, ενώ άλλα αποτελούν νέα προγράμματα που θα προκηρυχθούν άμεσα και βρίσκονται σε ένα τελευταίο στάδιο ωρίμασης.

Σχετικά με το πρόγραμμα «Εγγύηση για τη Νεολαία», που είναι ο δεύτερος πυλώνας, ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως θα χορηγεί εργασιακή εμπειρία μαζί με κατάρτιση και μαθητεία, όπου χρειάζεται, σε όλους τους νέους μέχρι 24 ετών που δεν εργάζονται πουθενά ή που δεν φοιτούν σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Οι δικαιούχοι αυτού του προγράμματος, που υπολογίζονται σε 240.000, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, θα έχουν τη δυνατότητα:

  • είτε να απασχοληθούν σε κάποια ιδιωτική επιχείρηση για κάποιο διάστημα με επιδότηση μεγάλου μέρους του συνολικού μισθού τους και των ασφαλιστικών εισφορών τους
  • είτε να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, προκειμένου να βρουν την πρώτη τους δουλειά το συντομότερο
  • είτε να συνδυάζουν την προσωρινή απασχόληση και κατάρτιση στο χώρο εργασίας, με μία δυνατότητα πρόσληψης στη συνέχεια στην εργασία αυτή.

Όπως είπε, στόχος αυτού του προγράμματος, είναι μέσα στο 2014 και το 2015, να μην υπάρξει κανένας νέος που δεν έκανε την αρχή της επαγγελματικής του ζωής και δεν μάζεψε το πρώτο του ένσημο.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά 90.000 δικαιούχους, κυρίως ανέργους από νοικοκυριά όπου δεν έχουν κανένα εργαζόμενο μέλος στην οικογένειά τους, οι μισοί εκ των οποίων θα απορροφηθούν φέτος με κονδύλια του προηγούμενου ΕΣΠΑ, ενώ οι επόμενοι το 2015 με κονδύλια του καινούργιου ΕΣΠΑ. Αυτές οι παρεμβάσεις αφορούν κυρίως κοινωφελή εργασία στον δημόσιο τομέα, και πρωτίστως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως τα προγράμματα αυτά είναι απλώς ο κορμός μιας μεσοπρόθεσμης στρατηγικής, στον οποίο θα προστεθούν κι άλλα προγράμματα.

Για παράδειγμα, είπε, θα προστεθούν αντίστοιχα εξειδικευμένα προγράμματα, όπως αυτά για τα επαγγέλματα υγείας και τη σχετική κατάρτιση για αυτούς που θα ασχοληθούν με την υγεία -11,5 χιλιάδες- καθώς και τις νέες τεχνολογίες, καθώς και την επιμόρφωση -40 χιλιάδες- καθώς και τα κίνητρα στους νέους αγρότες -10 με 11 χιλιάδες. 

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, συνολικά με όλα αυτά, οι μισοί περίπου από τους σημερινούς ανέργους θα έχουν την ευκαιρία επιμόρφωσης, μαθητείας και πρώτης απασχόλησης μέσα στην τρέχουσα διετία. 

«Ανάπτυξη με ανταγωνιστικότητα, όχι με δανεικά»

Κατά τα άλλα, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως στόχος είναι η μακροχρόνια ανάπτυξη με ανταγωνιστικότητα. «Τελείωσε η ανάπτυξη με δανεικά» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε πως σύντομα η μάχη κατά της γραφειοκρατίας θα γενικευτεί παντού. 

Ανέφερε ακόμη ότι «αυτά που εξαγγέλλονται είναι μόνο η αρχή», καθώς όπως παραδέχθηκε, η κοινωνία έχει πολλές πληγές και απαιτούνται πολλές παρεμβάσεις.

Επανέλαβε ακόμη ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση και διαβεβαίωσε ότι ύψιστη προτεραιότητα είναι να διορθωθούν οι αδικίες.

Χαιρετίζει το ΠΑΣΟΚ

Την ικανοποίησή του για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της ανεργίας εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ  συναινεί πως η αντιμετώπιση της ανεργίας πρέπει να είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης για το 2014 και θεωρεί θετικό το ότι θα υλοποιηθεί η πρόταση που είχε κάνει ο Ευ. Βενιζέλος στις 11 Ιανουαρίου για την δημιουργία του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης.

Μόνον έτσι, συνεχίζει, θα υπάρξει ο ευρύτερος στρατηγικός σχεδιασμός και ο συντονισμός των δράσεων και των πόρων από το σύνολο της Κυβέρνησης (με ενεργή συμμετοχή των αναπτυξιακών Υπουργείων), ώστε να ανασχεθεί ο εφιάλτης της ανεργίας, να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας» .

Τέλος, το ΠΑΣΟΚ, χαιρετίζει το γεγονός ότι  προχωρεί η υλοποίηση των προγραμμάτων που υιοθετήθηκαν μετά από προτάσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις του κόμματος, όπως αυτό της Κοινωφελούς Εργασίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Προεκλογικά πυροτεχνήματα

Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με κυβερνητικά προεκλογικά πυροτεχνήματα, δήλωσε  μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης με αφορμή τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.

«Η ανεργία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από μια αριστερή κυβέρνηση, είπε που θα έχει ως προτεραιότητα τη δημιουργία θέσεων εργασίας με δραστική αύξηση των δημόσιων και κοινωνικών επενδύσεων, ενίσχυση της ρευστότητας, κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και αποκατάσταση των λαϊκών εισοδημάτων και πρώτα και κύρια του κατώτερου μισθού.

Π. Καμμένος: Παίζουν με την ελπίδα των ανέργων

Για εμπαιγμό των ανέργων έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, σε σχόλιό του για τη σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας υπό τον Πρωθυπουργό.

«Μετά τα 18 μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Σαμαράς στις προηγούμενες εκλογές, από τα οποία δεν εφαρμόστηκε κανένα, η κυβέρνηση που χάνει πλέον την αρχή της δεδηλωμένης, παίζει με την ελπίδα των δύο εκατομμυρίων Ελλήνων που έστειλε στην ανεργία. Θα λάβει σύντομα την απάντηση του ελληνικού λαού», ανέφερε.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή