Η άσκηση προλαμβάνει την απώλεια της όρασης

Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014 10:18
Shutterstock
A- A A+

Μία ώρα άσκησης τη μέρα μπορεί να προστατεύσει την όραση και να απομακρύνει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Το συμπέρασμα προέκυψε από μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου Emory στην Ατλάντα, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η άσκηση προστατεύει από την απώλεια της όρασης που προκαλείται από αίτια που εξαρτώνται από την ηλικία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, διαπιστώθηκε για πρώτη φορά ότι η γυμναστική προστατεύει από τη φθορά τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού, γεγονός που αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της μελέτης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια που έτρεχαν καθημερινά για μία ώρα και ποντίκια που κινούνταν ελάχιστα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Neuroscience, αναφέρουν ότι η άσκηση προστατεύει τη δομή και τη λειτουργία των νευρικών κυττάρων στον αμφιβληστροειδή. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των ασθενειών που οδηγούν στην απώλεια της όρασης, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η τακτική άσκηση διατηρεί σε καλό επίπεδο τη λειτουργία των φωτοϋποδοχέων και των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς και αποτρέπει την απώλειά τους.

Σύμφωνα με τη δρ Machelle Pardue, επίκουρο καθηγήτρια στο Τμήμα Οφθαλμολογίας του Emory και συντάκτρια της επιστημονικής έκθεσης, η μελέτη αυτή δεν αποκλείεται μια μέρα να οδηγήσει στην ανάπτυξη ειδικών προγραμμάτων γυμναστικής που θα ακολουθούνται σε συνδυασμό με τις θεραπείες για την καταπολέμηση των ασθενειών που προκαλούν τύφλωση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή