Ένα σημαντικό βήμα για την καλύτερη αντιμετώπιση της βακτηριακής μηνιγγίτιδας έκαναν επιστήμονες στη Σκοτία, οι οποίοι ανέπτυξαν μια καινούργια εξέταση με τη χρήση λέιζερ που επισπεύδει τη διάγνωση.
Η εξέταση αναπτύχθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Στράθκλαϊντ, οι οποίοι εισήγαγαν στο λέιζερ νανοσωματίδια, ώστε να μπορούν να εντοπίζουν το «αποτύπωμα» όχι ενός βακτηρίου τη φορά, αλλά πολλών βακτηρίων ταυτοχρόνως.
Συγκεκριμένα, το λέιζερ περιέχει νανοσωματίδια αργύρου, τα οποία δίνουν στην εξέταση πολύ μεγαλύτερη ευαισθησία όταν αυτό διαχέεται σε ένα δείγμα αίματος, ώστε να εντοπιστούν τα παθογόνα που υπάρχουν στο DNA.
Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Chemical Science, η νέα μέθοδος ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία εξατομικευμένων θεραπειών, αφού με κάθε χρήση της υπάρχει η δυνατότητα εντοπισμού πολλών βακτηρίων.
Η νέα μέθοδος ονομάζεται SERS (Surface Enhanced Raman Scattering) και οι ειδικοί θα μπορούν να τη χρησιμοποιούν για τον εντοπισμό οποιουδήποτε παθογόνου που περιέχει DNA (ιοί, μύκητες).
Όπως είπε στο BBC η δρ Karen Faulds από το τμήμα Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας του Πανεπιστημίου Στράθκλαϊντ, «με τη νέα μέθοδο το λέιζερ μετρά τη μετατόπιση σε μήκος κύματος και μας δίνει ένα αποτύπωμα που αποκαλούμε φάσμα δόνησης. Έτσι είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε το βακτήριο με ακρίβεια».
Με τα μέσα που υπάρχουν σήμερα, η βακτηριακή μηνιγγίτιδα χρειάζεται αρκετό χρονικό διάστημα για να διαγνωστεί, επειδή είναι δύσκολο να εντοπιστούν τα βακτήρια που την προκαλούν.
Για τον λόγο αυτόν οι γιατροί χορηγούν αντιβιοτικά ευρέως φάσματος, τα οποία ωστόσο καταστρέφουν και τα φιλικά προς τον οργανισμό βακτήρια, συμβάλλοντας παράλληλα στην αύξηση των στελεχών της ασθένειας που παρουσιάζουν αντίσταση στα φάρμακα.
Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα προσβάλλει κυρίως τα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών, ενώ αν δεν διαγνωστεί εγκαίρως προκαλεί σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο και δηλητηρίαση στο αίμα.