Αιματηρές διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα

Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2014 00:37
UPD:01:16
REUTERS/Carlos Garcia Rawlins
A- A A+

Τουλάχιστον δύο φοιτητές έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, υπέρ και κατά της κυβέρνησης, που διεξήχθησαν την Τετάρτη στη Βενεζουέλα.

EURONEWSGREEK

Όπως μεταδίδει το Reuters πρόκειται για τις πιο βίαιες διαδηλώσεις από εκείνες που ξέσπασαν κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο τον Απρίλιο του 2013.

Ένας καμεραμάν και ένας φωτογράφος του Reuters, δήλωσαν ότι είδαν έναν διαδηλωτή να πέφτει νεκρός. Ο άντρας όπως είπαν είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι.

REUTERS/JORGE SILVA

Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί αν ο διαδηλωτής άνηκε σε φιλοκυβερνητική ή μη παράταξη καθώς σε εξέλιξη βρίσκονταν διαδηλώσεις και από τις δύο πλευρές.

Όμως ο επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης και στέλεχος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας (PSUV) Ντιοσντάντο Καμπέγιο, δήλωσε ότι επρόκειτο για υποστηριχτή της κυβέρνησης.

«Ήταν σύντροφός μας και δολοφονήθηκε από ορδές ακροδεξιών – φασιστών» δήλωσε και πρόσθεσε ότι οι  δολοφόνοι θα πληρώσουν.

REUTERS/STRINGER/VENEZUELA

Όμως στέλεχος της αντιπολίτευσης, η Μαρία Κορίνα Ματσάντο, έκανε λόγο για δύο νεκρούς φοιτητές που πέθαναν γιατί τόλμησαν να υψώσουν τη φωνή τους.

Για δύο τραυματίες από πυρά αγνώστων κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης φοιτητών και υποστηρικτών της αντιπολίτευσης στο Καράκας έκανε λόγο και ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Όπως μεταδίδει το Reuters ο πυροβολισμός που είχε σαν αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του διαδηλωτή συνέβη στο τέλος της διαδήλωσης.

Στη διαδήλωση συμμετείχαν πολλές χιλιάδες άνθρωποι, περιλαμβανομένου του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες.

REUTERS/CARLOS GARCIA RAWLINS

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της οικονομικής πολιτικής του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ενώ απαίτησαν την άμεση απελευθέρωση των φοιτητών που έχουν συλληφθεί και κρατούνται τις τελευταίες ημέρες, έπειτα από αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στην επαρχία.

Επίσης σε διαδηλώσεις που σημειώθηκαν την Τρίτη στην  πόλη Μέριδα, στα δυτικά της χώρας, πέντε φοιτητές τραυματίστηκαν από σφαίρες αγνώστων που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης και φοιτητικές οργανώσεις.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ομάδες της αντιπολίτευσης διοργανώνουν διαδηλώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας διαμαρτυρόμενοι, για την ακρίβεια, τις ελλείψεις σε βασικά είδη, αλλά και την άνοδο της εγκληματικότητας.

REUTERS/CARLOS GARCIA RAWLINS

Κατηγορούν τον  διάδοχο του Ούγκο Τσάβες, ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα και τον καλούν να παραιτηθεί.

Ο 51 ετών Μαδούρο, πρώην οδηγός λεωφορείου και συνδικαλιστής πριν αναλάβει τον προεδρικό θώκο, κατηγορεί τους αμφισβητίες του ως ακροδεξιά στοιχεία που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα και να τον ανατρέψουν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή