Ε.Ε.: Προς αυτόματη έγκριση ποικιλία «μεταλλαγμένου» καλαμποκιού

Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2014 11:08
UPD:11:08
REUTERS/DARREN HAUCK
A- A A+

Προς αυτόματη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οδεύει μια νέα ποικιλία γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού, καθώς οι υπουργοί των κρατών-μελών δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν σε συμφωνία. Η εξέλιξη, μεταξύ άλλων, βάζει τέλος στο μονοπώλιο της Monsanto στη μικρή αγορά «μεταλλαγμένων» καλλιεργειών της Ευρώπης.

19 κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να μην εγκρίνουν το Pioneer 1507 της DuPont και της Dow Chemical, το οποίο είναι τροποποιημένο έτσι ώστε να είναι πιο ανθεκτικό σε παράσιτα. Πέντε χώρες (Βρετανία, Ισπανία, Σουηδία, Φινλανδία, Εσθονία) προανήγγειλαν έγκριση, ενώ τέσσερις προτίμησαν την αποχή.

Με βάση το σύστημα ψηφοφορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα «όχι» δεν επαρκούν για απευθείας καταψήφιση, κάτι που σημαίνει ότι η τελική απόφαση εναπόκειται στην Κομισιόν. Θεωρητικά, μια αποτυχία των «28» να καταλήξουν σε απόφαση ανοίγει το δρόμο για αυτόματη έγκριση.

Μετά από τη συζήτηση, ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος διευκρίνισε ότι, καθώς τα κράτη-μέλη εξέφρασαν την «πρόθεση ψήφου» τους και δεν έλαβε χώρα ψηφοφορία, η Κομισιόν θα μπορούσε να αποσύρει την πρόταση. Σύμφωνα, ωστόσο, με τον κοινοτικό επίτροπο Υγείας Τόνιο Μποργκ, το αίτημα έγκρισης μπορεί να αποσυρθεί μόνο εφόσον έρθουν στο φως νέες επιστημονικές ενδείξεις ότι το συγκεκριμένο καλαμπόκι είναι ακατάλληλο για κατανάλωση. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έχει δώσει την έγκρισή του έξι φορές κρίνοντας το προϊόν ασφαλές για τη δημόσια υγεία.

EURONEWSGREEK

«Για εμάς η απόφαση είναι ακατανόητη, αφού στην πλειονότητά τους τα κράτη-μέλη δεν θέλουν γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι», δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Γαλλίας Τιερί Ρεπεντέν. Την απογοήτευσή τους εξέφρασαν και οικολογικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace προειδοποιώντας την Κομισιόν ότι μια έγκριση «θα ήταν ανεύθυνη εξαιτίας του περιβαλλοντικού κινδύνου, δεν θα είχε καμία στήριξη λόγω της ευρείας πολιτικής και λαϊκής εναντίωσης και νομικά αμφιλεγόμενη, καθώς θα εφαρμοζόταν χωρίς τις απαραίτητες διαβουλεύσεις».

Σημειώνεται πάντως ότι, οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες αφήνουν το περιθώριο στα κράτη-μέλη να τις απαγορεύσουν στο έδαφός τους ακόμη και εάν οι Βρυξέλλες τις έχουν εγκρίνει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή