Η Monsanto αποσύρει τις αιτήσεις για νέες καλλιέργειες στην Ε.Ε.

Θέλει όμως να εισάγει ποικιλίες από ΗΠΑ, Ν. Αμερική
Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013 10:55
UPD:11:25
REUTERS/SHAMIL ZHUMATOV
A- A A+

Αναγνωρίζοντας ότι η αντίσταση των ευρωπαίων καταναλωτών στα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα δεν πρόκειται να καμφθεί εύκολα, η Monsanto ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει τις αιτήσεις της που εκκρεμούσαν εδώ και χρόνια για τέτοιες καλλιέργειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρόεδρός του ευρωπαϊκού παραρτήματος δήλωσε ότι ο όμιλος θα επικεντρωθεί στις πωλήσεις συμβατικών σπόρων.

«Θα αποσύρουμε τις αιτήσεις εντός των προσεχών μηνών», δήλωσε στο Reuters ο Ζοζέ Μανουέλ Μαντέρο διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο αμερικανικός όμιλος θα εξακολουθήσει να επιδιώκει έγκριση για εισαγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση των γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών της που καλλιεργούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Νότια Αμερική.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα έγκρισης γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στα 28 κράτη-μέλη, ενημερώθηκε για την απόφαση της αμερικανικής εταιρείας να αποσύρει τις αιτήσεις της.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Ξαφνική υπαναχώρηση της Monsanto στην Ε.Ε.

Απέσυρε η Monsanto τις αιτήσεις για νέους γενετικά τροποποιημένους σπόρους από την Ε.Ε. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας η απόφασή της οφείλεται στην έλλειψη εμπορικού ενδιαφέροντος και πως θα συνεχίσει κανονικά μόνο με τις συμβατικές μορφές καλλιεργειών.

Η Monsanto επιμένει ότι οι φόβοι των Ευρωπαίων, πως η κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων κρύβει κινδύνους για την υγεία, είναι αβάσιμοι. Υποστηρίζει ότι η καλλιέργεια τέτοιων προϊόντων είναι απαραίτητη προκειμένου να καλυφθούν οι αυξανόμενες επισιτιστικές ανάγκες παγκοσμίως.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει σήμερα την καλλιέργεια μόνο δύο γενετικά τροποποιημένων προϊόντων: αραβοσίτου MON 810 της Monsanto και πατάτας Amflora της BASF. Ορισμένα κράτη-μέλη ωστόσο έχουν υιοθετήσει δικές τους απαγορεύσεις, λόγω των έντονων αντιδράσεων από την πλευρά της Κοινής Γνώμης.

Την ανακοίνωση του αμερικανικού ομίλου χαιρέτισαν και περιβαλλοντικές οργανώσεις. «Πρόκειται για μια σπουδαία είδηση για την επιστήμη και την έρευνα στην Ευρώπη», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο εκπρόσωπος του παραρτήματος Ε.Ε. της Greenpeace Μαρκ Μπρέντι. «Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές και καθόλου δημοφιλείς, ενώ απαράδεκτοι είναι και οι κίνδυνοι για το περιβάλλον και την υγεία μας.»

Η απόφαση πάντως δεν συνιστά έκπληξη, καθώς πριν από μερικούς μήνες η Monsanto παραδέχθηκε ότι το ενδιαφέρον της για την εξασφάλιση νέων αδειών έχει μειωθεί, ελλείψει στήριξης από την πλευρά κυβερνήσεων και αγροτών, αλλά και ενός ισχυρού ρυθμιστικού πλαισίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή