Κυπριακό: Μπαρόζο και Ρόμπεϊ χαιρετίζουν τη συμφωνία για την κοινή διακήρυξη

Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014 14:28
UPD:14:34
EPA/OLIVIER HOSLET
A- A A+

Τη συμφωνία μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας πάνω στην κοινή διακήρυξη, που θέτει βάσεις για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων καλωσορίζει η Ε.Ε., όπως αναφέρεται σε κοινή γραπτή δήλωση που εξέδωσαν οι πρόεδροι της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ.

Η κοινή αυτή δήλωση αναμένεται να βοηθήσει τους δύο ηγέτες να αντιμετωπίσουν άμεσα ζητήματα ουσίας και να προχωρήσουν τάχιστα σε αποτελέσματα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, τονίζουν.

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι κύριοι Μπαρόζο και Βαν Ρόμπεϊ συγχαίρουν και χαιρετίζουν το κουράγιο που επέδειξαν οι δυο ηγέτες στη συμφωνία.

Όπως επισημαίνεται, τη στιγμή της ένταξης της Κύπρου, η Ε.Ε. είχε δηλώσει την ετοιμότητά της να διευκολύνει τους όρους μιας λύσης σύμφωνα με τις αρχές, στις οποίες εδράζεται η Ε.Ε.

Η Κομισιόν είναι έτοιμη να διαδραματίσει τον ρόλο της στηρίζοντας τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες διεξάγονται υπό την αιγίδα των ΗΕ και να προσφέρει κάθε στήριξη στις εμπλεκόμενες πλευρές και στον ΟΗΕ, όπως αυτοί το θεωρούν πιο χρήσιμο, αναφέρει η δήλωση Μπαρόζο-Ρόμπεϊ.

Επίσης σημειώνεται ότι με την επανάληψη των συνομιλιών ο ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου Μπαρόζο θα συμβάλει ενεργά στην αναζήτηση εποικοδομητικών λύσεων, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο, ώστε να αντιμετωπιστούν τα εναπομείναντα προβλήματα. Παράλληλα, η Κομισιόν θα επιταχύνει τις προσπάθειες προκειμένου να βοηθήσει την Τουρκοκυπριακή κοινότητα για την εφαρμογή του κεκτημένου.

ANTENNA CYPRUS

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, ακόμη, ότι η Ε.Ε. στηρίζει τις προσπάθειες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δυο πλευρών επί ενός πακέτου μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή