Νέα αρχή στο Κυπριακό

Συνάντηση Αναστασιάδη - Έρογλου
Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014 06:42
UPD:09:09
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης (αριστερά) σε χειραψία με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Σε νέα φάση εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Στις 11.30 το πρωί έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, κατά την οποία αναμένεται να επικυρωθεί η κοινή διακήρυξη για επανέναρξη των συνομιλιών.

Το ραντεβού των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί υπό την προστασία των Ηνωμένων Εθνών στο παλιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας, που βρίσκεται στη «νεκρή ζώνη».

Τα Ηνωμένα Έθνη θα εκπροσωπηθούν από την ειδική σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάντενχαϊμ, η οποία μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης θα αναγνώσει την κοινή διακήρυξη.

Σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Αναστασιάδης θα προσέλθει στη συνάντηση με έξι συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο διευθυντής του Διπλωματικού του Γραφείου Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο κύπριος πρόεδρος αναμένεται να προβεί σε μια σύντομη δήλωση, ενώ την Τετάρτη στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη Τύπου.

Από συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων και ο νέος διαπραγματευτής Κουτρέτ Οζερσάι, θα συνοδεύεται και ο κ. Έρογλου.

Ν. Αναστασιάδης: Στοίχημα η επανένωση της πατρίδας μας

Το στοίχημα είναι να δούμε να επανενώνεται η πατρίδα μας, τόνισε o κ. Αναστασιάδης μιλώντας τη Δευτέρα το βράδυ εκτός κειμένου, στο πλαίσιο χαιρετισμού του σε τελετή απονομής βραβείων.

«Προσπάθεια και αγώνας όλων πρέπει να είναι να δούμε πώς μπορούμε μέσα από τη συνεργασία όλων να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα που έχουμε μπροστά μας», πρόσθεσε.

Συμφωνία μέσα σε τρεις μήνες θέλει ο Έρογλου

Από την πλευρά του ο τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος.

«Αν και ο κ. Αναστασιάδης καθίσει στο τραπέζι με καλή πρόθεση, όπως εμείς, και με βούληση για τη λύση, μπορούμε να υπογράψουμε τη συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα», είπε, ο κ. Έρογλου, ενώ έκανε λόγο για χάσιμο πέντε μηνών εξαιτίας της επιμονής του κύπριου προέδρου για κοινό ανακοινωθέν.

«Εμείς έχουμε την πρόθεση για συμφωνία, γι' αυτό το λόγο καθόμαστε στο τραπέζι. Εάν είχαμε αρχίσει το Σεπτέμβριο του 2013 τις συνομιλίες, στόχο μας ήταν να γίνει το δημοψήφισμα τον Απρίλιο. Εάν προσπαθήσουμε μπορεί εντός 3-5 μηνών να διανυθεί δρόμος που θα οδηγεί στο δημοψήφισμα», πρόσθεσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης.

Ο κ. Έρογλου χαρακτήρισε το θέμα των εγγυήσεων ως «κόκκινη γραμμή» για τους Τουρκοκυπρίους και τόνισε ότι όλα τα κόμματα στη τουρκοκυπριακή βουλή στηρίζουν τη λύση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή