Κυπριακό: Σε εξέλιξη η συνάντηση Αναστασιάδη - Έρογλου

Επανέναρξη των συνομιλιών για το μέλλον του νησιού
Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014 12:30
UPD:15:25
EPA/KATIA CHRISTODOULOU
A- A A+

Άρχισαν οι συνομιλίες μεταξύ των κ.κ. Αναστασιάδη και Έρογλου στο κτήριο της διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, όπως μεταδίδουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης.

Πρώτος έφθασε στο σημείο ο τουρκοκύπριος ηγέτης και λίγα λεπτά αργότερα ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Η συνάντηση των δύο ηγετών σηματοδοτεί  την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Η συνάντηση αναμένεται να είναι διαδικαστικού χαρακτήρα και να διαρκέσει περίπου μία ώρα. Από αυτήν θα απουσιάζει ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος φέρεται να τερματίζει την αποστολή του και τη θέση του θα αναλάβει η ειδική αντιπρόσωπος Λίζα Μπάτενχαϊμ.

Τον κύπριο πρόεδρο συνοδεύουν οι έξι συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων ο διαπραγματευτής της Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του κ. Ανασταδιάδη Νίκος Χριστοδουλίδης, με συνεργάτες τους.

Ο Ντερβίς Έρογλου συνοδεύεται επίσης από έξι συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων και ο νέος διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής πλευράς Κουτρέτ Οζερσάι.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης η κ. Μπάτενχαϊμ θα αναγνώσει, παρουσία των ηγετών των δύο κοινοτήτων, το κοινό ανακοινωθέν. Αμέσως μετά οι κ.κ. Αναστασιάδης και Έρογλου θα προβούν σε σύντομες δηλώσεις. 

Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των δύο διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι, προκειμένου να καθοριστεί η μεθοδολογία και ο ρυθμός των μεταξύ τους συναντήσεων.

Θα προετοιμαστούν και οι αποστολές των διαπραγματευτών σε Ελλάδα και Τουρκία αντίστοιχα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή