Met Office: Η κλιματική αλλαγή υπεύθυνη για την κακοκαιρία στη Βρετανία

Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014 21:45
REUTERS/REBECCA NADEN

Η κλιματική αλλαγή διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στις θύελλες που έπληξαν τις νότιες και δυτικές ακτές της Βρετανίας με ανέμους ταχύτητας έως και 130 χιλιομέτρων.

A- A A+

Η κλιματική αλλαγή ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τις τελευταίες εβδομάδες τη Βρετανία, εκτίμησε η επικεφαλής επιστήμονας της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας. Προειδοποίησε ότι η χώρα θα πρέπει να είναι έτοιμη για παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.

Η Τζούλια Σλίνγκο αναγνώρισε ότι «δεν υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις», όμως «όλες οι ενδείξεις» υποστηρίζουν τη θεωρία ότι η κλιματική αλλαγή διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στις θύελλες που έπληξαν τις νότιες και δυτικές ακτές της Βρετανίας με ανέμους ταχύτητας έως και 130 χιλιομέτρων και έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες προκάλεσαν εκτεταμμένες πλημμύρες, κατολισθήσεις και άλλα προβλήματα.

EURONEWSGREEK

Η ίδια πρόσθεσε ότι ο συνδυασμός και η διάρκεια των φαινομένων ήταν εξαιρετικά σπάνια για τα δεδομένα της βρετανίας, κάνοντας μάλιστα λόγο για «την πιο ασυνήθιστη περίοδο βροχοπτώσεων εδώ και 248 χρόνια. Έχουμε αρχεία από το 1766, στα οποία δεν υπάρχει τίποτε παρόμοιο», τόνισε η Σλίνγκο. «Έχουμε καταγράψει ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα. Δεν μπορούμε να πούμε πως πρόκειται για κάτι το πρωτοφανές, αλλά οπωσδήποτε είναι ασυνήθιστο.»

REUTERS/TOBY MELVILLE

Οι έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες προκάλεσαν εκτεταμμένες πλημμύρες, κατολισθήσεις και άλλα προβλήματα.

Οι δηλώσεις της - στις οποίες η υπηρεσία συνδέει για πρώτη φορά τόσο άμεσα την κακοκαιρία με την κλιματική αλλαγή - έγιναν λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση έκθεσης του Met Office γύρω από τα πρόσφατα ακραία φαινόμενα. Μόλις τον περασμένο μήνα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε ότι «υποψιάζεται έντονα» κάποια σχέση ανάμεσα στις θύελλες που σάρωσαν τη χώρα του και στην κλιματική αλλαγή.

REUTERS/TOBY MELVILLE

Σύμφωνα με την ανάλυση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις στην Ινδονησία και στον τροπικό δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό προκάλεσαν το σύστημα που πυροδότησε

EURONEWS
συνεχόμενες θύελλες στον Ατλαντικό, πλήττοντας τη Βρετανία. «Η σοβαρή κακοκαιρία στη Βρετανία συνέπεσε με τις ασυνήθιστα ψυχρές καιρικές συνθήκες στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση. «Αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα και στις δύο όχθες του Ατλαντικού συνδέονται με την επίμονη διατάραξη του αεροχειμάρρου πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό και τη Βόρειο Αμερική.»

Ερευνητές του Met Office πραγματοποιούν αυτήν την περίοδο έρευνες για να διαπιστώσουν πόσο πιθανή θα ήταν η εκδήλωση της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας χωρίς τον παράγοντα της κλιματικής αλλαγής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή