ΗΠΑ: Η κλιματική αλλαγή θα απομακρύνει τους κυκλώνες από τις ανατολικές ακτές;

Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2013 11:01
UPD:11:01
EPA/NASA GOES PROJECT / HANDOUT

Εικόνα από δορυφόρο δείχνει τον τυφώνα Σάντι να «χτυπά» τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Μετά από μια σειρά μελετών που απέδιδαν την ενίσχυση των πρόσφατων περιόδων των κυκλώνων στην άνοδο των θερμοκρασιών και προέβλεπαν ακόμη πιο καταστροφικά φαινόμενα μέσα στα επόμενα χρόνια, τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας καταδεικνύουν ότι η κλιματική αλλαγή θα λειτουργήσει ως «ασπίδα» προστατεύοντας τις ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών από φαινόμενα τύπου Σάντι.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας προσομοιώσεις, οι ερευνητές από το κρατικό πανεπιστήμιο του Κολοράντο, το Κολούμπια και άλλα ιδρύματα είδαν ότι η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να μεταβάλει τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, κάνοντας τους ανέμους πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό να πνέουν από τα δυτικά προς τα ανατολικά κατά τη διάρκεια της περιόδου των κυκλώνων και κρατώντας τις καταιγίδες μακριά από τη Νέα Υόρκη και τα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα της ανατολικής ακτής.

Τα κλιματικά μοντέλα και οι προσομοιώσεις των επιστημόνων βασίστηκαν στο σενάριο τριπλασιασμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα έως το 2100. Διαπίστωσαν ότι κυκλώνες όπως η Σάντι - που μέχρι πρότινος θεωρείτο φαινόμενο, το οποίο μπορεί να εκδηλωθεί μια φορά στα 700 χρόνια - θα έχουν μελλοντικά ακόμη λιγότερες πιθανότητες να κινηθούν προς τα δυτικά, όπως συνέβη τον Οκτώβριο του 2012.

Όπως προειδοποιούν ωστόσο, γράφοντας στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, αυτό δεν σημαίνει ότι οι αρχές και οι πολίτες μπορούν να επαναπαυθούν. Τονίζουν ότι η μελέτη τους επικεντρώθηκε στη διαδρομή των κυκλώνων, όχι στην ένταση και στη συχνότητά τους, που αναμένεται να αυξηθεί.

Και οι ίδιοι πάντως αναγνωρίζουν ότι τα συμπεράσματά τους δεν λαμβάνουν υπόψη την πιθανή παράταση της περιόδου των κυκλώνων στο μέλλον, παράγοντας που από μόνος του αυξάνει τις πιθανότητες κάποιοι κυκλώνες να πλήξουν μοιραία τις ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών. Παραδέχονται επίσης ότι τα προγράμματα που χρησιμοποίησαν δεν είναι τέλεια.

«Αυτό το σχολιάζουμε στη μελέτη μας», είπε μιλώντας στο National Geographic η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Ελίζαμπεθ Μπαρνς, μετεωρολόγος στο κρατικό πανεπιστήμιο του Κολοράντο. «Αυτό που πρέπει κανείς να κρατήσει από τη δημοσίευσή μας είναι ότι αυτά είναι τα καλύτερα κλιματικά μοντέλα που έχουμε στη διάθεσή μας - και δεν υποστηρίζουν τη θεωρία ότι η πορεία που είδαμε στη Σάντι θα καταστεί συχνότερη σε ένα θερμότερο κλίμα.»

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή