Από την «παγκόσμια υπερθέρμανση» στην «πολική δίνη»

Τρίτη, 07 Ιανουαρίου 2014 17:35
UPD:22:39
EPA/TANNEN MAURY

Το παγωμένο Σικάγο από ψηλά.

A- A A+

Οι μισές αμερικανικές πολιτείες υποφέρουν από τις συνέπειες της επονομαζόμενης «πολικής δίνης» που κατέφθασε από το Βόρειο Πόλο φέρνοντας μαζί της παγωμένους ανέμους και ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών. Αν και ασυνήθιστο, επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για «πρωτοφανές κύμα ψύχους» και τονίζουν ότι δεν αποτελεί ένδειξη ότι η υπερθέρμανση σταμάτησε ή επιβραδύνθηκε.

Τι είναι όμως η «πολική δίνη»; Όπως εξηγούν μετεωρολόγοι, πρόκειται στην πραγματικότητα για μια γιγαντιαία μάζα ψυχρού αέρα, η οποία συνήθως παραμένει περιορισμένη κοντά στους γεωγραφικούς πόλους της γης, κινούμενη σε μία δίνη, αντίθετα από τη φορά του ρολογιού.

REUTERS/NOAA

Φωτογραφία από δορυφόρο.

«Η ένταση των ανέμων στα υψηλότερα επίπεδα της δίνης αλλάζει κάποιες φορές», ανέφερε ο μετεωρολόγος του CNN Μπράντον Μίλερ. «Όταν η εξασθένιση είναι μεγάλη, η δίνη παραμορφώνεται και το αποτέλεσμα είναι ένας αεροχείμαρρος, ο οποίος σαρώνει τα νότια γεωγραφικά πλάτη φέρνοντας μαζί του τον ψυχρό και πυκνό αέρα της Αρκτικής.»

EURONEWSGREEK

Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, το συγκεκριμένο συμβάν ενδέχεται να αποτελεί το προοίμιο περισσότερων κυμάτων ψύχους στο βόρειο ημισφαίριο, εν μέρει λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθώς οι ηπιότερες συνθήκες στην Αρκτική αλλάζουν τις ισορροπίες μεταξύ Βορείου Πόλου και ισημερινού.

Άλλοι επισημαίνουν ότι πρόκειται για μεμονωμένο συμβάν, το οποίο επηρέασε άμεσα μόνο το 2% του πλανήτη. Η «παγκόσμια υπερθέρμανση» άλλωστε, αναφέρεται σε ολόκληρο τον κόσμο και όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως προδίδει η ονομασία της. Ευρώπη, Ρωσία και Αυστραλία είναι μεταξύ των περιοχών που βιώνουν φέτος χειμώνες θερμότερους από το μέσο όρο.

«Το να κάνει κρύο ή να έχει πολύ αέρα, μια ημέρα, εβδομάδα ή εποχή, δεν σηματοδοτεί τίποτε σε ό,τι αφορά το υπόβαθρο της κλιματικής αλλαγής», επισήμανε στο blog του ο πρόεδρος της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας Μάρσαλ Σέπαρντ. Παραπέμποντας στα αρχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, συνάδελφοί του σημείωναν ότι ακόμη και στις ΗΠΑ, η άνοιξη πλέον έρχεται 10 ημέρες με δύο εβδομάδες νωρίτερα σε σχέση με πριν από 20 χρόνια.

Όπως ήταν επόμενο πάντως, οι ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες και οι τραγικές επιπτώσεις τους έδωσαν τροφή για νέες δηλώσεις αμφισβήτησης της κλιματικής αλλαγής. Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο του γερουσιαστή των Ρεπουμπλικανών από την Οκλαχόμα Τζέιμς Ίνχοφ ότι τα Ηνωμένα Έθνη επινόησαν «αυτό το πράγμα που λέγεται παγκόσμια υπερθέρμανση» στο πλαίσιο του «ό,τι φάμε κι ό,τι πιούμε». Το 2011, η πολιτεία του Ίνχοφ βίωσε το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή