Εάν υπάρξει κλιμάκωση της έντασης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, πρέπει ενδεχομένως να εξεταστεί και η ανάπτυξη δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτίμησε ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη χώρα Βαλεντίν Ίντσκο.
«Θα εξετάσουμε την κατάσταση την Τρίτη στην Κατευθυντήρια Επιτροπή του Συμβουλίου Εφαρμογής της Ειρήνης στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη. Η Αυστρία θα αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτών της στη Βοσνία. Αν υπάρξει κλιμάκωση της κατάστασης θα πρέπει ενδεχομένως να εξετάσουμε την αποστολή δυνάμεων της Ε.Ε.. Ωστόσο, όχι τώρα», ανέφερε ο κ. Ίντσκο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κουρίρ» της Βιέννης.
Ο αυστριακός διπλωμάτης τόνισε ότι η τωρινή κατάσταση είναι χειρότερη στη χώρα από το 1995, όταν τερματίστηκε ο πόλεμος με την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον.
Ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία διέψευσε τον ισχυρισμό ότι «φλέγονται» τα Βαλκάνια, τονίζοντας ότι η Σερβία σημειώνει πρόοδο, όπως αναφέρει το πρακτορείο Tanjug.
Ο κ. Ίντσκο είπε ότι η βία στη χώρα, με εκατοντάδες τραυματίες, πρέπει να καταδικαστεί και ότι οι διαδηλώσεις είναι δικαιολογημένες, καθώς η κοινωνική αδικία οδήγησε στις διαμαρτυρίες.
«Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι πολίτες δεν διαμαρτύρονταν επειδή η ειρήνη μετά τον πόλεμο, με περισσότερους από 100.000 νεκρούς, ήταν σημαντικότερη. Εκείνοι που διαμαρτύρονται είναι κυρίως μουσουλμάνοι της Βοσνίας. Όλα ξεκίνησαν από την Τούζλα όπου οι εργάτες εδώ και έναν χρόνο διαμαρτύρονται κάθε Τετάρτη, αλλά κανείς δεν τους έδινε σημασία», εξήγησε ο κ. Ίντσκο.
Τόνισε ακόμη ότι αιτία του χάους είναι εν μέρει και η δομή του κράτους, η οποία δεν είναι λειτουργική.
«Η Συνθήκη του Ντέιτον ήταν ειρηνευτική συμφωνία, η οποία ήταν πολύ επιτυχής. Η συνταγματική συμφωνία, ωστόσο, είναι υπερβολικά πολύπλοκη», τόνισε ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, σημειώνοντας ότι στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία υπάρχουν 11 κυβερνήσεις, 11 πρωθυπουργοί, 11 υπουργεία Εσωτερικών.
«Είναι αναποτελεσματικό και δαπανηρό», επισήμανε.
Σχολιάζοντας τη δήλωση του προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ ότι η Βοσνία είναι αποτυχημένο κράτος, ο κ. Ίντσκο είπε ότι η κατάσταση στη χώρα δεν είναι η καλύτερη.