Διαδηλωτές πυρπόλησαν μέρος του προεδρικού μεγάρου της Βοσνίας

Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2014 18:14
UPD:19:26
REUTERS/DADO RUVIC
A- A A+

Διαδηλωτές πυρπόλησαν μέρος του κτηρίου της βοσνιακής Προεδρίας στο Σαράγεβο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μετά την εκτόξευση φωτοβολίδας από πλευράς διαδηλωτών, το απόγευμα της Παρασκευής.

Πρόκειται για την τρίτη ημέρα διαδηλώσεων στη χώρα, οι οποίες άρχισαν από την Τούζλα, με συνθήματα κατά της ανεργίας και της «πολιτικής αδράνειας και ανικανότητας».

Σημειώνεται ότι περίπου το 40% των κατοίκων της Βοσνίας είναι άνεργοι.

Περίπου χίλιοι διαδηλωτές εισέβαλαν στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης στο Σαράγεβο, την οποία λεηλάτησαν και πυρπόλησαν, ενώ άλλοι έσπασαν παράθυρα και πέταξαν μια φωτοβολίδα στο προεδρικό μέγαρο, όπως μετέδωσε η τοπική κρατική τηλεόραση.

Ένας δημοσιογράφος του Reuters ανέφερε ότι δύο οχήματα και ένα φυλάκιο μπροστά από το προεδρικό μέγαρο πυρπολήθηκαν.

Η αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών για να απωθήσει τους διαδηλωτές τόσο στο Σαράγεβο όσο και στην Τούζλα.

Νωρίτερα διαδηλωτές είχαν λεηλατήσει και πυρπολήσει την έδρα της τοπικής κυβέρνησης.

Περίπου εκατό νεαροί με καλυμμένα πρόσωπα που φορούσαν τα διακριτικά της τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου εισέβαλαν στο κτίριο το οποίο λεηλάτησαν, ενώ πέταξαν και τηλεοράσεις από τα παράθυρα. Οι περισσότεροι από 5.000 διαδηλωτές που ήταν παρόντες στη σκηνή χειροκρότησαν τους νεαρούς.

Μετά τα βίαια επεισόδια ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Τούζλα ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις

Στην πόλη Ζένιτσα ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των περίπου 3.000 διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας, με αποτέλεσμα πέντε αστυνομικοί να τραυματιστούν, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fena.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, πυρπολήθηκε και ένα κυβερνητικό κτήριο στην πόλη.

Οι διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων βγήκαν στους δρόμους έπειτα από εκκλήσεις μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Facebook, φώναζαν «Κλέφτες!» και «Επανάσταση!».

Όπως και τις προηγούμενες ημέρες, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε περίπου 20 πόλεις της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, μεταξύ αυτών η Πριέντορ, η Μόσταρ, η Μπάνια Λούκα και η Μπίχατς.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στην Τούζλα την Τετάρτη με τη συμμετοχή δυσαρεστημένων εργαζομένων σε εργοστάσια της περιοχής που είναι σε καθεστώς πτώχευσης μετά την ιδιωτικοποίησή τους. Επίσης στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν άνεργοι νέοι και μέλη οργανώσεων βετεράνων πολέμου.

Φτώχεια και διαφθορά

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μια χώρα 3,8 εκατομμυρίων κατοίκων, που ταλανίζεται από τη διαφθορά, είναι μια από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης.

Η ανεργία πλήττει το 44% του ενεργού πληθυσμού, όμως η Κεντρική Τράπεζα της χώρας εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός των ανέργων βρίσκεται στο 27,5%, καθώς πολλοί καταφεύγουν στη μαύρη εργασία.

Ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι 420 ευρώ και σχεδόν ένας κάτοικος στους πέντε ζει στη φτώχεια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Μεταξύ των αιτημάτων των διαδηλωτών είναι οι πολιτικοί να περιορίσουν τα προνόμιά τους και να συμφωνήσουν σε μεταρρυθμίσεις.

Την Παρασκευή τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στην Τούζλα παρέμειναν κλειστά καθώς υπήρχαν φόβοι για βίαιες διαδηλώσεις. Στη διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων στην πόλη τραυματίστηκαν περισσότεροι από 130 άνθρωποι, μεταξύ αυτών περίπου 100 αστυνομικοί.

Η κυβέρνηση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση και κάλεσε τους διαδηλωτές να διαπραγματευτούν.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή