Σαράγεβο: Πλαστικές σφαίρες και βομβίδες κρότου-λάμψης κατά διαδηλωτών

Πυρπολήθηκε κυβερνητικό κτήριο στην Τούζλα
Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2014 15:06
UPD:16:03
REUTERS/DADO RUVIC

Αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια χθεσινής διαδήλωσης στο Σαράγιεβο.

A- A A+

Χρήση πλαστικών σφαιρών και βομβίδων κρότου - λάμψης έκαναν το απόγευμα της Παρασκευής οι βοσνιακές αστυνομικές δυνάμεις ενάντια σε εκατοντάδες αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο Σαράγεβο, σύμφωνα με μαρτυρίες δημοσιογράφων του πρακτορείου Reuters

EURONEWS
Βοσνία: Νέες στρατιές ανέργων πυροδοτούν ταραχές

Στις φλόγες για δεύτερη ημέρα οι δρόμοι στην πόλη Τούζλα. Χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την διαφθορά και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. 

.

Διαδηλωτές στην Τούζλα, εξάλλου, εισέβαλαν στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης και πυρπόλησαν το κτήριο, στη διάρκεια της τρίτης ημέρας διαδηλώσεων που ξεκίνησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα οικονομικά προβλήματα και το αυξημένο ποσοστό ανεργίας στη χώρα.

Περίπου 100 νεαροί με καλυμμένα πρόσωπα οι οποίοι φορούσαν τα διακριτικά της τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου εισέβαλαν στο κτήριο το οποίο λεηλάτησαν, ενώ πέταξαν και τηλεοράσεις από τα παράθυρα.

Οι περισσότεροι από 5.000 διαδηλωτές που ήταν παρόντες στη σκηνή χειροκρότησαν τους νεαρούς.

Οι εκατοντάδες αστυνομικοί οι οποίοι βρίσκονταν στο δρόμο για να αντιμετωπίσουν τους διαδηλωτές αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το κτήριο, το οποίο απέκλεισαν.

Από τον πρώτο όροφο του δεκαώροφου κτιρίου έβγαιναν φλόγες και μαύρος καπνός, όμως οι νεαροί στο εσωτερικό εμπόδιζαν την πυροσβεστική να επέμβει.

Ένας από τους επικεφαλής των διαδηλωτών, ο Άλντιν Σιράνοβιτς,, δήλωσε ότι οι διαδηλωτές αξιώνουν την παραίτηση της κυβέρνησης. «Μας κλέβουν εδώ και 25 χρόνια και καταστρέφουν το μέλλον μας. Θέλουμε να φύγουν», είπε.

Στη διάρκεια των διαδηλώσεων της Πέμπτης στην πόλη τραυματίστηκαν περισσότεροι από 130 άνθρωποι, μεταξύ αυτών περίπου 100 αστυνομικοί.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στην Τούζλα την Τετάρτη με τη συμμετοχή δυσαρεστημένων εργαζομένων σε εργοστάσια της περιοχής που είναι σε καθεστώς πτώχευσης μετά την ιδιωτικοποίησή τους, ανέργων νέων και μελών οργανώσεων βετεράνων πολέμου.

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας, όπου περισσότερο από το 40% του πληθυσμού των 3,8 εκατομμυρίων είναι άνεργο.

Για την Παρασκευή, είχαν προγραμματιστεί από ημέρες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, περιλαμβανομένου του Σαράγεβο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη οικονομικής και πολιτικής προόδου στη χώρα μετά τον πόλεμο του 1992-1995.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή