Ξεκινούν την Τρίτη οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Συνάντηση Αναστασιάδη - Έρογλου στις 11.30 το πρωί
Σάββατο, 08 Φεβρουαρίου 2014 17:21
UPD:17:29
EPA/CYPRIOT PRESS OFFICE / HANDOUT

Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης (αριστερά) και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου (δεξιά) σε παλαιότερη συνάντησή τους.

A- A A+

Νέα φάση συνομιλιών για συνολική λύση του Κυπριακού αρχίζει την Τρίτη με συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Η συνάντηση είναι το αποτέλεσμα της αποδοχής και από τις δύο πλευρές σχεδίου κοινού ανακοινωθέντος, που προσδιορίζει τη βάση των συνομιλιών.

Η συνάντηση των δύο ηγετών, η οποία ανακοινώθηκε πριν από λίγο από τα Ηνωμένα Έθνη, θα πραγματοποιηθεί στις 11.30 το πρωί της Τρίτης στο παλιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας, που βρίσκεται στη «νεκρή ζώνη».

Η τουρκοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι τον τουρκοκύπριο διαπραγματευτή Οσμάν Ερτούγ διαδέχεται ο Κουτρέτ Οζερσάϊ. Ο ελληνοκύπριος διαπραγματευτής είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» και το «sigmalive», το βράδυ της Παρασκευής με μια λιτή ανακοίνωση, το  λεγόμενο προεδρικό στα κατεχόμενα ανακοίνωσε ότι επήλθε συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, στη γραπτή ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά και η ελληνοκυπριακή έφτασαν σε συμφωνία στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος που ετοιμάσθηκε για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων». «Η διαδικασία των συνομιλιών προγραμματίζεται να ξεκινήσει αρχές της εβδομάδας», αναφέρει.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είχε διακόψει τις συνομιλίες τον Ιούλιο του 2012, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή