Να αποσυρθεί η υποψηφιότητα Καρυπίδη ζητεί το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο

Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2014 21:29
UPD:21:53
flashwebtv

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας  του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρος Καρυπίδης (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο κάλεσε σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει την υποψηφιότητα Καρυπίδη, λόγω τον αντισημιτικών του δηλώσεων όπως αναφέρει σχετικά με το νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ΝΕΡΙΤ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αποσύρει την υποψηφιότητα του Θ. Καρυπίδη για την περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, επειδή οι αντισημιτικές του θεωρίες συνομωσίας δεν πρέπει να έχουν θέση στη δημόσια ζωή της αρχαιότερης δημοκρατίας στον κόσμο, δήλωσε ο πρόεδρος του συνεδρίου Ronald S. Lauder.

«Ενώνουμε την φωνή μας με τις ελληνο-εβραϊκές κοινότητες και ζητούμε να διαγραφεί ο Καρυπίδης από τους καταλόγους των υποψηφίων και από το κόμμα. Δυστυχώς, τα αντισημιτικά ξεσπάσματα δεν είναι προνόμιο μόνον των ακροδεξιών κομμάτων», κατέληξε.

Επίσης και η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (American Jewish Committee) κατηγόρησε την Τετάρτη τον Θεόδωρο Καρυπίδη για αντισημιτικές δηλώσεις.

Η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της εκφράζει τον «αποτροπιασμό» της και αναφέρει ότι ο κ. Καρυπίδης υποστήριξε ότι το όνομα του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού καναλιού στην Ελλάδα ΝΕΡΙΤ έχει «εβραϊκές ρίζες» και ότι η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Συναγωγή της Θεσσαλονίκης ήταν μια «πράξη που απειλεί την Ελλάδα».

Ο Ντέιβιντ Χάρις, εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC) υποστηρίζει ότι οι «εξωφρενικές εκφράσεις αντισημιτισμού στην Ελλάδα προέρχονται όχι μόνο από την Χρυσή Αυγή της άκρας δεξιάς, αλλά επίσης και από το Facebook του Θεόδωρου Καρυπίδη, που καταδεικνύει την άκρα αριστερά».

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ όπου με ανακοίνωσή του μιλά για «απαράδεκτη απόπειρα παρέμβασης στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της χώρας» και κατηγορεί τον κ. Χάρις για «εντελώς αναίτια επίθεση σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ».

«Ο τρόπος της διατύπωσης της παρέμβασης του κ.  Χάρις, παρουσιάζει εντυπωσιακές ομοιότητες με τις μονταζιέρες του Μεγάρου Μαξίμου και της λεωφόρου Συγγρού».

Εν τω  μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του γραμματέα του κόμματος Δ. Βίτσα και του υπεύθυνου τοπικής αυτοδιοίκησης Κ. Πουλάκη, που βρίσκονται στην Κοζάνη, ασκεί πιέσεις τον κ. Καρυπίδη να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι σχεδόν βέβαιη η απόσυρση της στήριξης της υποψηφιότητας Καρυπίδη, είτε με δική του πρωτοβουλία, είτε με μονομερή απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών τονίζοντας ότι «αν αντιληφθούμε ότι οι απόψεις οι οποίες βγήκαν στο φως της δημοσιότητας τις εννοεί ο κ. Καρυπίδης, όχι μόνο συνεργαζόμενος δεν μπορεί να είναι, αλλά ούτε από το απέναντι πεζοδρόμιο δεν μπορεί να περάσει».

Οι δηλώσεις του κ. Σκουρλέτη απηχούν και τις θέσεις σχεδόν του συνόλου των μελών της Πολιτικής Γραμματείας και υπό αυτό το πρίσμα, εκείνο που απομένει να γίνει ως προς την υποψηφιότητα που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Μακεδονία, είναι να λάβουν νέες αποφάσεις τα κομματικά όργανα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή