Δ. Κούρκουλας: Δεν προβλέπεται απόρριψη ουσιών ή αποβλήτων σε θάλασσα - έδαφος

Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2014 10:28
UPD:10:31
EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας απαντά σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Τη διαβεβαίωση ότι «δεν προβλέπεται καμία απόρριψη ουσιών ή αποβλήτων είτε στη θάλασσα είτε στο έδαφος» έδωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Μ. Βολουδάκη σχετικά με τους ενδεχόμενους περιβαλλοντικούς κινδύνους στη Μεσόγειο από την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας.

Ο Μ. Βολουδάκης τόνισε ότι πρέπει να αποτραπεί η καταστροφή των όπλων στη Μεσόγειο και επεσήμανε ότι υπάρχει «σύγχυση στην κοινή γνώμη πολλοί πιστεύουν ότι τα χημικά απλώς θα ριχτούν στη θάλασσα. Δεν έχουν άδικο για την σύγχυση». «Είναι δυνατόν να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν κατάλοιπα και ατύχημα;», ρώτησε.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός ενημέρωσε πως έχει αποφασιστεί η μεταφορά των χημικών να γίνει στην Καλαβρία της Ιταλίας, στο λιμάνι Τζόγια Τάουρο. «Εκεί θα γίνει μεταφόρτωση σε αμερικανικό πλοίο πάνω στο οποίο θα γίνει υδρόλυση (αδρανοποίηση). Η επεξεργασία των λυμάτων που θα προκύψουν από την υδρόλυση δεν θα γίνει στο πλοίο, αλλά στη στεριά, μακριά όμως από τη Μεσόγειο», είπε και διευκρίνισε πως «αυτό που δεν έχει αποφασιστεί είναι ο χρόνος και ο τόπος που θα γίνει η υδρόλυση». Πρόσθεσε όμως πως απ’ ότι φαίνεται ότι «η επεξεργασία των λυμάτων θα γίνει στη Γερμανία, αλλά δεν έχει αποφασιστεί».

Ο Μ. Βολουδάκης ρώτησε γιατί η μεταφορά να γίνει σε μία κλειστή θάλασσα και τόνισε ότι «δεν υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις». Ο υφυπουργός απάντησε ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η υδρόλυση να γίνει στην Αλβανία, ενώ δεσμεύθηκε ότι αν γίνει σε περιοχή ελληνικού ενδιαφέροντος θα υπάρχει ελληνική παρουσία κατά την διαδικασία.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή