ΗΠΑ: Η Συρία καθυστερεί την απομάκρυνση των χημικών της όπλων

Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014 00:21
UPD:00:25
EPA/MIKE THEILER

Το κτήριο του του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

A- A A+

Να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και να επισπεύσει τη διαδικασία παράδοσης των χημικών της όπλων κάλεσαν τη Συρία οι ΗΠΑ κάνοντας παράλληλα λόγο για καθυστέρηση από μέρους της Δαμασκού.

«Δεν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο. Σέρνουν τα πόδια τους. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα βιαστούν ώστε να προχωρήσει η μεταφορά του χημικού οπλοστασίου τους προς τις παραθαλάσσιες περιοχές», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι.

Μάλιστα η ίδια υπογράμμισε ότι η απειλή της προσφυγής στη στρατιωτική βία εναντίον της Συρίας δεν έχει αποκλειστεί, όμως επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ προτιμούν να ακολουθήσουν τη διπλωματική οδό.

Από την  πλευρά του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, δήλωσε ότι η  διεθνής κοινότητα είναι συγκροτημένη και έτοιμη να καταστρέψει τα χημικά όπλα της Συρίας μόλις αυτά φτάσουν στο λιμάνι της Λαττάκειας.

«Ευθύνη του καθεστώτος (του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ) Άσαντ είναι η μεταφορά αυτών των χημικών με ασφάλεια ώστε να διευκολυνθεί η απομάκρυνσή τους. Περιμένουμε να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους», υπογράμμισε ο Κάρνεϊ.

EURONEWS

Νωρίτερα από τη Βαρσοβία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ είχε δηλώσει ότι «οι ΗΠΑ ανησυχούν γιατί η συριακή κυβέρνηση καθυστερεί να απομακρύνει τα χημικά όπλα» από το έδαφός της, επισημαίνοντας ότι μέχρι τώρα έχει απομακρυνθεί λιγότερο από το 5% του συριακού χημικού οπλοστασίου.

Ο Χέιγκελ τόνισε ότι «αγνοεί τα κίνητρα» της συριακής κυβέρνησης και διερωτήθηκε εάν η καθυστέρηση αυτή οφείλεται σε «ανικανότητα». «Δεν γνωρίζω γιατί καθυστερεί η παράδοση αυτού του υλικού. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι καθυστερούν», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή