Ευ. Βενιζέλος: Κάποιοι ενοχλούνται επειδή το χρέος είναι βιώσιμο

Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014 17:15
UPD:18:01
FOSPHOTOS/Alexandros Katsis
A- A A+

Υπάρχει μια μερίδα στη χώρα που ενοχλείται επειδή το χρέος είναι βιώσιμο, τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος σε εφ’ όλης ύλης συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να βγει η Ελλάδα από το μνημόνιο, να ξαναγυρίσει η χώρα στις αγορές και να πείσει τους συνομιλητές της ότι δεν χρειάζεται νέα δάνεια.

Ανέφερε ακόμη ότι το χρέος της Ελλάδας δεν ανήκει στην αγορά αλλά στα χέρια του ευρωσυστήματος.

Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς επίσης και την περιοδεία του ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε. σε χώρες των δυτικών Βαλκανίων, μεταξύ των οποίων και στην ΠΓΔΜ.

Συνοψίζοντας την προσπάθεια που καταβλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες κατά τις επαφές του σε Παρίσι, Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και Γενεύη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι αυτή κινήθηκε σε τέσσερα μέτωπα.

Το πρώτο, όπως είπε, ήταν -και θα εξακολουθήσει, όπως είπε, να είναι όλους τους επόμενους μήνες- η ανάδειξη της αξιοπιστίας της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. και η πλήρης αξιοποίηση αυτού του εξαμήνου για την προώθηση θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος, αρχής γενομένης από τα εθνικά μας θέματα.

Δεύτερος άξονας, συνέχισε ο κ. Βενιζέλος, είναι η υποστήριξη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και τους εταίρους, με κομβικό σημείο την επίσημη επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους, από την οποία -όπως σημείωσε- απορρέουν τα πάντα, την στροφή προς την πραγματική οικονομία, την ανάγκη προστασίας των ευπαθών ομάδων και της αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων.

Ο τρίτος άξονας αφορά στην προώθηση των μεγάλων εθνικών θεμάτων όπως το Κυπριακό, το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και θέματα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.

Ο τέταρτος άξονας, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος αφορά την αποτελεσματική λειτουργία της κυβέρνησης και άρα της χώρας σε όλα τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες, θέμα που αναμένεται να απασχολήσει και τη σημερινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η ατζέντα αυτή, διευκρίνισε, περιλαμβάνει θέματα από την ασφάλεια του κάθε πολίτη μέχρι την προοπτική που έχει η ελληνική οικονομία τώρα που έφθασε στο πρωτογενές πλεόνασμα, που μπορεί να φαίνεται κάτι αόριστο ή λογιστικό, αλλά που μπορεί να έχει άμεσο αντίκρισμα για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Για την Τουρκία

Ερωτηθείς για την ένταση που επικρατεί στην Τουρκία και εάν πιστεύει ότι αυτή μπορεί να επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Βενιζέλος, αφού σημείωσε ότι η τεταμένη κατάσταση στην Τουρκία απασχολεί όλες τις διεθνείς συναντήσεις, υπογράμμισε ότι εμείς θέλουμε μια εσωτερικά, κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά σταθερή Τουρκία, η οποία να μπορεί να λειτουργήσει ως αξιόπιστος συνομιλητής στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Η ιστορική εμπειρία λέει ότι όταν υπάρχει ένταση στο εσωτερικό της Τουρκίας, υπάρχει το φαινόμενο της εξαγωγής της κρίσης», ανέφερε.

Για το Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις επαφές του για το θέμα στο εξωτερικό, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι ο κρίσιμος παράγοντας για την εξέλιξη του ζητήματος είναι η Τουρκία. Το κρίσιμο ζήτημα, όπως είπε, είναι να διατυπωθεί ένα κοινό ανακοινωθέν που να προσφέρει ένα καθαρό περίγραμμα των συνομιλιών και ένα καθαρό περίγραμμα της επιδιωκόμενης λύσης.

Για το Ιράν

Σε ερώτηση για το εάν σχεδιάζεται κάποια κίνηση- πρωτοβουλία στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας για το θέμα του Ιράν, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στη Συμφωνία της Γενεύης και τόνισε ότι την Ελλάδα ενδιαφέρει να λειτουργήσει ως ένα παράθυρο ευκαιρίας για την σταθεροποίηση της κατάστασης. Παράλληλα, όπως είπε,  «μας ενδιαφέρει να αποκατασταθούν οι οικονομικές και πολιτικές σχέσεις, διότι οι κυρώσεις έχουν επιπτώσεις και στις δυτικές οικονομίες και στη δική μας οικονομία».

Για τη Συρία

Σχετικά με την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «έχουμε ενεργοποιήσει τη διεθνή κοινότητα επί του θέματος» και υποστήριξε ότι «έχουμε διαμορφώσει όλο το πλαίσιο ασφαλείας ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση της Μεσογείου».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή