Έρευνα: Δάση, πυρκαγιές ευθύνονται για την αρχαία υπερθέρμανση

Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2014 09:45
SHUTTERSTOCK

Tο σκοτεινό φύλλωμα των δασών απορροφούσε πολλή ηλιακή ενέργεια, γεγονός που εξηγεί εν μέρει γιατί η Πλειόκαινος ήταν σχετικά θερμή παρότι τα ατμοσφαιρικά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλά.

A- A A+

Για την άνοδο της θερμοκρασίας πριν από 3 εκατομμύρια χρόνια δεν ευθύνονται τόσο τα ατμοσφαιρικά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα όσο η απελευθέρωση πτητικών οργανικών ενώσεων από τα δάση και ο καπνός των πυρκαγιών, υποστηρίζουν επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση Geophysical Research Letters, οι ερευνητές του Γέιλ περιγράφουν τη μέση Πλειόκαινο Εποχή ως μια περίοδο κατά την οποία πυκνά δάση κάλυπταν τεράστιες εκτάσεις στον πλανήτη, απελευθερώνοντας μεγάλες ποσότητες πτητικών οργανικών ενώσεων.

Επιπλέον, το σκοτεινό φύλλωμα των δασών απορροφούσε πολλή ηλιακή ενέργεια, γεγονός που εξηγεί εν μέρει γιατί η Πλειόκαινος ήταν σχετικά θερμή - 2 βαθμούς Κελσίου θερμότερη σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή - παρότι τα ατμοσφαιρικά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλά.

Στο πλαίσιο των μελετών τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα προηγμένο μοντέλο βασισμένο σε έναν υπερυπολογιστή ικανό να επεξεργάζεται 52 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο. Βρήκαν ότι οι συγκεντρώσεις τροποσφαιρικού όζοντος, μεθανίου και αιωρούμενων σωματιδίων ήταν διπλάσιες απ’ ό,τι πριν από το 1750.

Οι ενώσεις αυτές μετέβαλαν την ισορροπία ακτινοβολία της Γης προκαλώντας άνοδο της θερμοκρασίας 2-3 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με αυτήν που μπορεί να προκαλέσει το διοξείδιο του άνθρακα, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν.

«Η ανακάλυψη είναι σημαντική για την καλύτερη κατανόηση της κλιματικής αλλαγής στην ιστορία της Γης και έχει τεράστια βαρύτητα για τις συνέπειες της αποψίλωσης και το ρόλο των δασών στις στρατηγικές προστασίας του κλίματος», αναφέρει η Ναντίν Ούνγκερ από το τμήμα Δασοκομίας και Περιβαλλοντικών Σπουδών του Γέιλ, επικεφαλής της ομάδας που πραγματοποίησε τις έρευνες.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές, στόχος της μελέτης τους δεν ήταν να αμφισβητήσουν το ρόλο των ανθρωπογενών εκπομπών CO2 στην κλιματική αλλαγή, αλλά να δείξουν πόσο περίπλοκα είναι τα αίτιά της και πόσο μεγάλο ρόλο παίζουν και φυσικοί παράγοντες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή