Βρετανία: Σήμερα εξετάζεται το αίτημα έκδοσης Γριβέα - Βάτσικα

Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2014 15:31
UPD:15:33
FOSPHOTOS/Konstantinos Tsakalidis

Οι δύο κατηγορούμενοι που εμπλέκονται στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα επιμείνουν στην αρχική τους θέση για παραμονή τους στη Βρετανία.

A- A A+

Στο ειρηνοδικείο του Ουεστμίνστερ αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα στις 16:00 ώρα Ελλάδος ο επιχειρηματίας Κυριάκος Γριβέας και η σύζυγός του Αναστασία Βάτσικα, προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα των ελληνικών αρχών για την έκδοσή τους στην Ελλάδα.

Όπως όλα δείχνουν, οι δύο κατηγορούμενοι που εμπλέκονται στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα επιμείνουν στην αρχική τους θέση για παραμονή τους στη Βρετανία. Ο δικηγόρος τους, αναμένεται να παρουσιάσει μια σειρά από επιχειρήματα με στόχο την αποτροπή της έκδοσής τους.

Έτσι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο δικαστής θα ορίσει μια άλλη δικάσιμο, προκειμένου να μελετήσει τις θέσεις της υπεράσπισης.

Είναι αξιοσημείωτο πως το ζευγάρι έχει προσλάβει έναν από τους κορυφαίους δικηγόρους σε υποθέσεις έκδοσης στη Βρετανία, τον Μπεν Μπράντον.

Ο κ. Μπράντον έχει καταφέρει στο παρελθόν να πετύχει τη μη έκδοση του αμφιλεγόμενου μουσουλμάνου κληρικού Αμπού Κατάντα, ο οποίος για πολλούς θεωρείται ο πνευματικός ηγέτης της αλ Κάιντα στην Ευρώπη. Την έκδοσή του είχαν ζητήσει τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ιορδανία, όπου είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τρομοκρατικές επιθέσεις. 

Σύμφωνα με τον βρετανό δικηγόρο, «η διαδικασία έκδοσης συχνά διαρκεί πολλούς μήνες ή ακόμη και χρόνια. Ο νόμος με γνώμονα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δίνει πολλά περιθώρια για αναβολές της απόφασης».

Ακόμη και αν το δικαστήριο αποδεχτεί το αίτημα της Ελλάδας, οι κατηγορούμενοι έχουν το δικαίωμα να κάνουν έφεση, ώστε να κερδίσουν επιπλέον χρόνο.

Οι περιοριστικοί όροι που τους έχουν επιβληθεί

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το ζεύγος Γριβέα «έπεσε στα μαλακά», καθώς οι περιοριστικοί όροι που τους επιβλήθηκαν πριν από δύο εβδομάδες θεωρούνται «σχετικά ήπιοι».

Το δικαστήριο αποδέχθηκε την υπερασπιστική γραμμή του συνηγόρου τους, που υποστήριξε ότι οι πελάτες τους παραδόθηκαν στη Σκότλαντ Γιαρντ μετά από συνεννόηση με τις βρετανικές Αρχές και προκαθορισμένο ραντεβού. Έτσι ζητήθηκε από τον καθένα η καταβολή εγγύησης 50.000 λιρών Αγγλίας.

Παρέδωσαν επίσης τα διαβατήριά τους και είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάζονται τρεις φορές την εβδομάδα στο αστυνομικό τμήμα του Κίνγκστον του Λονδίνου, όπου είναι και η μόνιμη κατοικία τους. Τέλος, καλούνται να έχουν ανοικτά τα τηλέφωνά τους επί 24 ώρες, ώστε να απαντούν σε κάθε κλήση των βρετανικών Αρχών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή