Δικηγόρος Γριβέα - Βάτσικα: Παραδόθηκαν με προκαθορισμένο ραντεβού

Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014 16:39
UPD:16:46
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Ο Κυριάκος Γριβέας και η σύζυγός του Αναστασία Βάτσικα καταζητούνταν με διεθνές ένταλμα σύλληψης για τα αδικήματα της άμεσης συνέργειας σε απιστία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σχετικά με την υπόθεση των δανειοδοτήσεων από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. 

A- A A+

Με «προκαθορισμένο ραντεβού» παραδόθηκαν στις αρχές της Μεγάλης Βρετανίας ο Κυριάκος Γριβέας και η Αναστασία Βάτσικα, σύμφωνα με τον δικηγόρο τους.

Όπως επισημαίνει ο κ. Γιώργος Καψής, «ο κ. Γριβέας και η σύζυγός του είναι από τους επιχειρηματίες εκείνους που πέφτουν μαζί με τις επιχειρήσεις τους και αυτό θα αποδειχθεί κατά την πορεία των ερευνών».

Ο συνήγορός τους διευκρινίζει ότι «ο τόπος διαμονής τους ήταν γνωστός στις βρετανικές αρχές, τις οποίες οι ίδιοι είχαν ενημερώσει γραπτά και προφορικά. Σήμερα εμφανίστηκαν ενώπιόν τους σε προκαθορισμένο ραντεβού».

Αναφερόμενος στα μέσα μαζικής ενημέρωσης τονίζει: «Σε σχέση με όσα διακινούνται στα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης, θέλω να δηλώσω ότι, ενώ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δημιουργούν επικίνδυνα αρνητικό κλίμα σε βάρος των εντολέων μου για τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, πριν κριθούν από τη Δικαιοσύνη, την οποία εμπιστεύονται». 

«Ο κ. Γριβέας και η σύζυγός του είναι από τους επιχειρηματίες εκείνους που πέφτουν μαζί με τις επιχειρήσεις τους και αυτό θα αποδειχθεί κατά την πορεία των ερευνών. Δυστυχώς, μία εταιρεία με διεθνή δραστηριότητα και αναγνώριση, με δυναμική που ξεπερνούσε τα όρια της Ελλάδας, με ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης,  καταστράφηκε παίρνοντας μαζί της ό,τι χτίζανε 20 χρόνια με σκληρή δουλειά», κατέληξε.

Οι κατηγορίες

Ο Κυριάκος Γριβέας και η σύζυγός του Αναστασία Βάτσικα καταζητούνταν με διεθνές ένταλμα σύλληψης για τα αδικήματα της άμεσης συνέργειας σε απιστία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σχετικά με την υπόθεση των δανειοδοτήσεων από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.   

Σύμφωνα με το πόρισμα της εισαγγελέως Πόπης  Παπανδρέου, κατηγορούνται για άμεση συνέργεια στα κακουργήματα που φέρονται να διέπραξαν ο πρώην πρόεδρος του Τ.Τ. Αγγελος Φιλιππίδης και τα μέλη της διοίκησης της τράπεζας που τους χορήγησαν δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις.

Τον Μάρτιο και τον Αύγουστο του 2009 σύναψαν με το Τ.Τ. δύο ομολογιακά δάνεια μέσω της εταιρείας C&C International Ανώνυμος Εταιρεία Εμπορική, Ξενοδοχειακή, Τουριστική και Εταιρεία Συμμετοχών, συνολικού ύψους 17 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία τους είχε ως αντικείμενο τη διοργάνωση και διενέργεια συνεδρίων και σεμιναρίων, κατά κύριο λόγο ιατρικού αντικειμένου. Τα χρήματα δόθηκαν άμεσα, χωρίς να υπάρχουν -σύμφωνα με την κατηγορία- οι αντίστοιχες εγγυήσεις και παρά το γεγονός ότι το πρώτο αφορούσε την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της εταιρείας για την ερχόμενη δεκαετία.

Εκτός από τα δύο μεγάλα επισφαλή δάνεια το Τ.Τ. συμμετείχε στην εταιρεία Postbank Green Institute, την οποία δημιούργησε από κοινού με την C&C International συμφερόντων Γριβέα - Βάτσικα. Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας ορίστηκε σε 500.000 ευρώ και η C&C κατέβαλε το ποσοστό της μέσω δανεισμού από την τράπεζα.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο χρηματοδότησε την εταιρεία με 2.500.000 ευρώ τον Οκτώβριο του 2010, και όπως προκύπτει από τη δικογραφία τα χρήματα πήγαν σε εταιρείες που διέθετε το ζευγάρι για υπηρεσίες διαφημιστικής προβολής, χορηγιών και οργάνωσης εκδηλώσεων. Μόνο για το 2011 τα έξοδα για δημόσιες σχέσεις και προβολή ανήλθαν σε 2.082.000 ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή