Ταϊλάνδη: Ειρηνικά, αλλά μετ' εμποδίων διεξήχθησαν οι εκλογές

Κυριακή, 02 Φεβρουαρίου 2014 10:10
UPD:15:54
REUTERS/ATHIT PERAWONGMETHA
A- A A+

Ειρηνικά διεξήχθησαν οι βουλευτικές εκλογές στο μεγαλύτερο μέρος των εκλογικών περιφερειών της Ταϊλάνδης, αν και η εκλογική διαδικασία σημαδεύτηκε από τις προσπάθειες διαδηλωτών να εμποδίσουν την ψηφοφορία.

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της εκλογικής επιτροπής Πουσάνγκ Νουτραουόν προβλήματα σημειώθηκαν σε 69 περιφέρειες, σε σύνολο 375, κυρίως στη νότια Ταϊλάνδη εξαιτίας της έλλειψης ψηφοδελτίων ή αξιωματούχων, αλλά και λόγω των διαμαρτυριών.

Η εκλογική διαδικασία ακυρώθηκε σε 13 από τις 33 εκλογικές περιφέρειες της Μπανγκόκ, αν και στην πρωτεύουσα δεν αναφέρθηκαν βίαια επεισόδια.

Επίσης διακόπηκε η εκλογική διαδικασία σε 37 από τις 56 περιφέρειες της νότιας Ταϊλάνδης, όπου είναι μεγαλύτερη η υποστήριξη στο Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης που έχει μποϊκοτάρει τις εκλογές.

EURONEWS

Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στις 15:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας), όμως σήμερα δεν πρόκειται να ανακοινωθούν παρά μερικά αποτελέσματα, καθώς έχουν προγραμματιστεί επαναληπτικές εκλογές για τις 23 Φεβρουαρίου αφού περίπου 440.000 ψηφοφόροι σε σύνολο 2 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων δεν κατάφεραν να ψηφίσουν.

Χθες Σάββατο βράδυ ακυρώθηκε η εκλογική διαδικασία στην περιοχή Λάκσι της Μπανγκόκ έπειτα από συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων ομάδων, που κατέληξαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών από τους οποίους τραυματίστηκαν έξι άνθρωποι.

EURONEWS

Η Λαϊκή Δημοκρατική Μεταρρυθμιστική Επιτροπή, η οποία διοργανώνει αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Μπανγκόκ από τις αρχές Νοεμβρίου, κάλεσε τους πολίτες είτε να μην ψηφίσουν είτε να ρίξουν «λευκό».

Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Γινκγλάκ Σιναουάτρα ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τον διορισμό μιας μη εκλεγμένης μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις πριν τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών.

Η εκλογική επιτροπή ήταν αντίθετη στη διεξαγωγή εκλογών σήμερα, κρίνοντας ότι αυτές θα έπρεπε να έχουν αναβληθεί, καθώς οι διαδηλωτές είχαν εμποδίσει την κατάθεση υποψηφιοτήτων σε 28 περιφέρειες, γεγονός που σημαίνει ότι η κάτω βουλή δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απαραίτητη απαρτία του 95%, σε σύνολο 500 εδρών, για να μπορεί να συνεδριάσει.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Γερμανικό πρακτορείο


 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή