Αντ. Κάντας: Έτσι ξέπλεναν τις μίζες εκατομμυρίων ευρώ

Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014 18:38
UPD:18:40
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Ο Αντώνης Κάντας, σύμφωνα με πληροφορίες, κατονόμασε πρόσωπα- μέλη Επιτροπών- που έπαιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Αποκαλυπτικός γι άλλη μια φορά ήταν κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας απολογίας του ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών Αντώνης Κάντας, ο οποίος περιέγραψε στους ανακριτές καρέ καρέ τον τρόπο με τον οποίο γινόταν η διαδρομή της μίζας από το εξοπλιστικό πρόγραμμα των γερμανικών αυτοκινούμενων πυροβόλων της εταιρείας Wegmann.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να υποστήριξε ότι οι μίζες περνούσαν από ελβετική τράπεζα τις οποίες ξέπλεναν μέσω υπεράκτιων εταιρειών, ενώ φέρεται να έδωσε λεπτομέρειες και για τη διαδικασία των συμβάσεων. Ο Αντώνης Κάντας, σύμφωνα με πληροφορίες, κατονόμασε πρόσωπα- μέλη Επιτροπών- που έπαιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Κάντα, για τη διαδρομή της μίζας καθοριστικός ήταν ο ρόλος του ελληνοελβετού τραπεζίτη Φάνη Λυγινού και του δικηγόρου Σπύρου Μεταξά.

Γνώριζαν για τις μίζες

Όπως φέρεται να υποστήριξε, ο Αντώνης Κάντας, τα συγκεκριμένα πρόσωπα γνώριζαν ότι τα χρήματα προέρχονταν από παράνομες δραστηριότητες στα εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Μάλιστα, εμφανίζεται να είπε στους ανακριτές  πως πίσω από τους Παναγιώτη Ευσταθίου, Φάνη Λυγινό και Σπύρο Μεταξά υπάρχουν και άλλα πρόσωπα για τα οποία, όμως, ο ίδιος δεν έχει περισσότερα στοιχεία.

Ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών δέχθηκε επίμονες ερωτήσεις από τους ανακριτές για την λίστα με κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών που έχουν στα χέρια τους οι δικαστικοί λειτουργοί μετά από έφοδο στο γραφείο του κατηγορούμενου Δημήτρη Παπαχρήστου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Κάντας φέρεται να αναγνώρισε τα ονόματα μόνο δυο στρατιωτικών και παρέπεμψε τους ανακριτές για περισσότερες απαντήσεις στον Δημήτρη Παπαχρήστο. 

Αντ. Κάντας: Πήρα μίζα 750.000 ευρώ για τα πυροβόλα

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε ότι για το πρόγραμμα των αυτοκινούμενων πυροβόλων έλαβε μίζα 750 χιλιάδων ευρώ μέσω της Gramont Services Ltd με έδρα τη Μονρόβια της Λιβερίας και μέσω της γνωστής Oxylos στην Κύπρο και όχι 950 χιλιάδες ευρώ που αναφέρεται στο κατηγορητήριο.  

Ο Αντώνης Κάντας δέχθηκε βροχή ερωτήσεων από τους ανακριτές για το εάν έχουν δωροδοκηθεί όσοι ιεραρχικά ήταν πάνω από εκείνον. Η απάντησή του φέρεται να είναι η ίδια: « δεν έχω στοιχεία, όμως η λογική λέει ότι αφού πήρα εγώ πήραν και οι πιο πάνω...»

Μετά την απολογία του, ανακριτής και εισαγγελέας τον έκριναν ελεύθερο γι αυτή την υπόθεση με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Ο Αντώνης Κάντας επέστρεψε στη φυλακή αφού έχει κριθεί προσωρινά κρατούμενος για την υπόθεση των υποβρυχίων.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή