Microsoft: Πάνω από τις προβλέψεις τα αποτελέσματα τριμήνου

Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014 16:16
REUTERS/HEINZ-PETER BADER

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Microsoft, η εταιρεία κατέγραψε μικρή μείωση στα λειτουργικά έσοδα, κατά 4% στα 7,97 δισ. δολάρια, αλλά σε συνδυασμό με τον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων και την αύξηση του περιθωρίου κέρδους μπόρεσε να αυξήσει τα καθαρά κέρδη.

A- A A+

Η Microsoft ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το τελευταίο τρίμηνο του 2013, που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2013, σύμφωνα με τα οποία εμφανίζει μεγέθη υψηλότερα από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν η Microsoft πέτυχε κέρδη μεγαλύτερα του αναμενομένου, στηριζόμενη στις αυξημένες πωλήσεις του Office, στην δυναμική είσοδο του Xbox One στην αμερικανική αγορά και στις ανεβασμένες πωλήσεις των Surface tablets.

Πιο αναλυτικά η Microsoft εμφάνισε κύκλο εργασιών της τάξης των 24,52 δισ. δολαρίων, σημειώνοντας κέρδη 6,56 δισ. δολαρίων. Τα μεγέθη της εταιρείας εμφανίζονται αυξημένα αφού την ίδια περίοδο πέρυσι κατέγραφε κύκλο εργασιών 21,46 δισ. δολαρίων και καθαρά κέρδη 6,38 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Microsoft, η εταιρεία κατέγραψε μικρή μείωση στα λειτουργικά έσοδα, κατά 4% στα 7,97 δισ. δολάρια, αλλά σε συνδυασμό με τον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων και την αύξηση του περιθωρίου κέρδους μπόρεσε να αυξήσει τα καθαρά κέρδη.

Σε ότι αφορά τις επιμέρους δραστηριότητες της Microsoft, ο τομέας συσκευών και καταναλωτικών προϊόντων εμφάνισε αύξηση 13%, φθάνοντας στα 11,91 δισ. δολάρια έναντι 8,71 δισ. δολαρίων. Τα έσοδα από το λειτουργικό σύστημα Windows OEM κινήθηκε πτωτικά κατά 3%, σε αντίθεση με τις άδειες Windows OEM Pro που εμφάνισαν άνοδο πωλήσεων κατά 12%. Οι συσκευές Surface αποτέλεσαν την ευχάριστη έκπληξη καθώς κατέγραψαν διπλασιασμό των εσόδων από 400 εκατ. δολάρια κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013 στα 893 εκατ. δολάρια κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Σε ότι αφορά την κονσόλα Xbox πουλήθηκαν 3,9 εκατομμύρια Xbox One και 3,5 εκατομμύρια Xbox 360, δηλαδή συνολικά 7,4 εκατομμύρια τεμάχια. Η μηχανή αναζήτησης Bing συνεισέφερε και αυτή ένα μερίδιο στα συνολικά κέρδη της εταιρείας αφού κατέγραψε μερίδιο αγοράς 18,2% κάτι που μεταφράζεται σε αυξημένα έσοδα από διαφημίσεις κατά 34%.

Στον τομέα των επιχειρηματικών λύσεων η Microsoft κατέγραψε αύξηση εσόδων κατά 10% κινούμενη στα 12,67 δισεκατομμύρια δολάρια. Στα προϊόντα που απαρτίζουν τον συγκεκριμένο τομέα δραστηριοτήτων οι εφαρμογές βάσεων δεδομένων SQL Server και System Center είχαν ανάπτυξη που άγγιξε διψήφια ποσοστά, ενώ οι υπηρεσίες Cloud διπλασίασαν τις πωλήσεις τους. Τέλος, οι εμπορικές άδειες Office 365 σημείωσαν τριψήφια ανάπτυξη, της τάξης του 150%, αποτελώντας την “ταχύτερα αναπτυσσόμενη επιχείρηση” στην ιστορία της Microsoft, ενώ η cloud υπηρεσία Azure, σύμφωνα με τη Microsoft, κατέγραφε 1.000 νέους χρήστες κάθε ημέρα.  

Πέρα από την ανακοίνωση των παραπάνω θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων η Microsoft θα συνεχίσει το πολύμηνο «κυνήγι» για την εύρεση του επόμενου διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας. Να υπενθυμίσουμε ότι ο τελευταίος CEO της Microsoft, Steve Ballmer, έχει ανακοινώσει την οικειοθελή αποχώρησή του ήδη από τον περασμένο Αύγουστο.

Προτεινόμενα για εσάς