Η NSA και η αντίστοιχη βρετανική υπηρεσία, GCHQ, ανέπτυσσαν μεθόδους για συλλογή δεδομένων χρηστών από το δημοφιλές παιχνίδι για φορητές συσκευές «Angry Birds» και άλλες εφαρμογές, σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν στο πλαίσιο της υπόθεσης Σνόουντεν.
Όπως αναφέρουν οι New York Times, ο Guardian και το ProPublica, οι δύο υπηρεσίες συνεργάζονται από το 2007 για την ανάπτυξη μεθόδων που επιτρέπουν τη συλλογή πληροφοριών από εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα και tablets. Μεταξύ των δεδομένων αυτών περιλαμβάνονται στοιχεία για την τοποθεσία του χρήστη, τις ιστοσελίδες που έχει επισκεφθεί και τις επαφές του.
Αν και η έκταση της συλλογής πληροφοριών δεν είναι ξεκάθαρη, φαίνεται ότι τα δεδομένα συγκεντρώνονται από μία ποικιλία εφαρμογών χαρτών, παιχνιδιών και κοινωνικής δικτύωσης, μέσω τεχνικών αντίστοιχων αυτών που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση του Internet traffic.
EPA/JIM LO SCALZO
Σύμφωνα με τα έγγραφα, η GCHQ και η NSA παρουσιάζονται πεπεισμένες όσον αφορά στη σημασία των δεδομένων από εφαρμογές για κινητά. Ειδικότερα, όπως φέρεται να αναφέρεται σε έγγραφο του 2008, το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρακολούθησης «πρακτικά σημαίνει ότι οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί το Google Maps σε smartphone υποστηρίζει ένα πρόγραμμα της GCHQ». Παράλληλα, σε μία άλλη αναφορά, του 2012, παρουσιάζονται μέθοδοι συλλογής πληροφοριών για παίκτες του Angry Birds ως παράδειγμα (στη συγκεκριμένη περίπτωση την ηλικία, το φύλο και άλλα στοιχεία για τον χρήστη, όπως προκύπτουν από το προφίλ που δημιουργείται όταν κάποιος παίζει το παιχνίδι). Σημειώνεται ότι το παιχνίδι έχει γίνει "download" 1,7 δισ. φορές σε όλο τον κόσμο.
Τα δεδομένα τα οποία διακινούνται στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών από τη νέα γενιά εφαρμογών για iPhone και Android περιλαμβάνουν από στοιχεία για το μοντέλο του κινητού, την έκδοση του λειτουργικού και το μέγεθος της οθόνης μέχρι την ηλικία, το φύλο και τη γεωγραφική τοποθεσία του χρήστη. Κάποιες εφαρμογές, σύμφωνα με τα έγγραφα, μπορούν να αποκαλύψουν ακόμα και πιο προσωπικά στοιχεία, όπως οι σεξουαλικές προτιμήσεις. Οι δύο υπηρεσίες πληροφοριών, όπως προκύπτει, έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να αξιοποιήσουν αυτόν τον τεράστιο όγκο δεδομένων.
Άλλες εφαρμογές που αναφέρονται στα έγγραφα είναι το Flickr, το Flixster και εφαρμογές που συνδέονται στο Facebook. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι δημιουργοί των εφαρμογών δηλώνουν ότι δεν είχαν ιδέα σχετικά με τα προγράμματα παρακολούθησης.
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως επετεύχθη συμβιβασμός με πέντε μεγάλες εταιρείες του χώρου του Διαδικτύου σχετικά με το αίτημά τους να δημοσιοποιήσουν λεπτομέρειες για το πώς ανταποκρίθηκαν σε εντολές από την NSA και άλλες υπηρεσίες. Η Google, η Microsoft, η Yahoo, το Facebook και το LinkedIn είχαν προηγουμένως μηνύσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ, απαιτώντας να τους επιτραπεί να παρέχουν στο κοινό περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι αποκάλυψαν στις υπηρεσίες πληροφοριών.