Ελεύθερες εκδόσεις των Windows Phone;

Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014 11:04
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Η Nokia (σύντομα επίσημο κομμάτι της Microsoft) αντιπροσωπεύει άνω του 80% των πωλήσεων Windows Phone συσκευών.

A- A A+

Η Microsoft προσανατολίζεται στη δημιουργία εκδόσεων των Windows Phone και Windows RT, που θα είναι διαθέσιμες χωρίς χρέωση στους κατασκευαστές συσκευών. Αυτό φέρεται να αποκάλυψε στο “The Verge” υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής εταιρείας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα ο επικεφαλής του τομέα λειτουργικών συστημάτων της Microsoft, Terry Myerson, σκέφτεται σοβαρά να διαθέσει η εταιρεία εκδόσεις των λειτουργικών της συστημάτων χωρίς χρέωση σε κατασκευαστές φορητών συσκευών.

Η εν λόγω στρατηγική, αν και σε αρκετά πρώιμη φάση, είναι ενδεικτική των αλλαγών που θα επέλθουν στη Microsoft. Το Windows Phone φαίνεται ότι “πουλάει” αρκετά καλά στο κομμάτι των low-end συσκευών και σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. Σε άλλες αγορές δείχνει να ανεβάζει σταδιακά τα μερίδιά του. Ωστόσο, το πρόβλημα φαίνεται να κρύβεται στο γεγονός ότι η Nokia (σύντομα επίσημο κομμάτι της Microsoft) αντιπροσωπεύει άνω του 80% των πωλήσεων Windows Phone συσκευών, ενώ η Microsoft χρειάζεται περισσότερους κατασκευαστές ώστε το λειτουργικό να συνεχίσει την ανοδική του πορεία. Κινούμενη σε αυτή τη λογική ίσως η εταιρεία να επανεξετάζει και το θέμα των χρεώσεων για τα λειτουργικά της συστήματα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πέρα από τη μη χρέωση του λειτουργικού συστήματος, εξετάζεται παράλληλα η μεγαλύτερη προώθηση σε υπηρεσίες (προϊόντα) της Microsoft όπως τα SkyDrive, Office και Skype. Η κίνηση πάντως στοχεύει ξεκάθαρα το Android, το οποίο εκτός από την ελεύθερη διάθεσή του στους κατασκευαστές αποτελεί και την πρώτη πλατφόρμα παγκοσμίως.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο σχέδιο εξετάζεται από τη Microsoft, αφού στο παρελθόν είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι η εταιρεία βρισκόταν σε συζητήσεις με την HTC για την προσφορά του Windows Phone χωρίς χρέωση.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές η χρέωση για κάθε άδεια εγκατάστασης του Windows Phone κυμαίνεται μεταξύ 20 και 30 δολαρίων. Μία άρση της εν λόγω χρέωσης θα ήταν ένας καλός λόγος για τους κατασκευαστές να ξαναδούν από άλλη οπτική το λειτουργικό της Microsoft.

 

Προτεινόμενα για εσάς