ΗΠΑ: Αποφασισμένος να παραμείνει στην εξουσία ο Γιανουκόβιτς

Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014 21:21
UPD:21:25
REUTERS/JASON REED

Ο επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, Τζέιμς Κλάπερ (φωτ. αρχείου) επισημαίνει τον κίνδυνο υπονόμευσης των δημοκρατικών αρχών, εξαιτίας των τακτικών του ουκρανού προέδρου, που επιδιώκει να εξασφαλίσει τη στήριξη της ελίτ.

A- A A+

Αποφασισμένος να παραμείνει στην εξουσία παρουσιάζεται ο ουκρανός πρόεδρος, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, σύμφωνα με τον διευθυντή των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, Τζέιμς Κλάπερ.

Όπως εκτιμά ο Κλάπερ σε έγγραφη κατάθεσή του προς τους γερουσιαστές της επιτροπής Πληροφοριών, ο Γιανουκόβιτς πιθανόν να καταφύγει στον εκφοβισμό και σε έκνομα μέσα για να διασφαλίσει την εκλογή του το 2015. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία θα συνεχίσουν να διαμορφώνονται από τη οργή των πολιτών και της αντιπολίτευσης εξαιτίας των «καταχρήσεων της εξουσίας από την κυβέρνηση του Γιανουκόβιτς».

Ο επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών επισημαίνει τον κίνδυνο υπονόμευσης των δημοκρατικών αρχών, εξαιτίας των τακτικών του ουκρανού προέδρου, που επιδιώκει να εξασφαλίσει τη στήριξη της ελίτ.

Όσον αφορά στη βοήθεια ύψους 15 δισ. από τη Ρωσία στην Ουκρανία, ο Κλάπερ εκτιμά ότι θα επιτρέψει στο Κίεβο να αποφύγει βραχυπρόθεσμα μια δημοσιονομική κρίση, ωστόσο υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί η εξάρτηση της οικονομίας της χώρας από τη Μόσχα, καθιστώντας την πιο ευάλωτη στις ρωσικές πιέσεις.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή