Έρευνα: Η θάλασσα θερμαίνεται, τα ψάρια συρρικνώνονται

Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014 20:17
UPD:20:17
SHUTTERSTOCK

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ψάρια ωριμάζουν νωρίτερα σε θερμότερα ύδατα, με αποτέλεσμα η ανάπτυξή τους να μένει στάσιμη από ένα σημείο κι έπειτα.

A- A A+

Η άνοδος της θερμοκρασίας των θαλάσσιων υδάτων ενδέχεται να σχετίζεται με τη συρρίκνωση ορισμένων ψαριών στη Βόρεια Θάλασσα, τις τελευταίες δεκαετίες, υποστηρίζουν επιστήμονες.

Μεταξύ 1970 και 2008, το μήκος του μπακαλιάρου στο βόρειο τμήμα της θάλασσας και του γάδου στο νότιο τμήμα μειώθηκε ακόμη και κατά 29%, σύμφωνα με τους ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Αμπερντίν. Όπως τονίζουν οι ίδιοι πάντως, δεν συρρικνώθηκαν όλα τα είδη ψαριών σε αυτό το διάστημα των 38 ετών, κατά το οποίο η θερμοκρασία των υδάτων της Βόρειας Θάλασσας ανέβηκε κατά 1-2 βαθμούς Κελσίου.

«Η ανάλυσή μας έδειξε ότι στην πλειονότητά τους τα είδη που μελετήθηκαν, υπέστησαν ταυτόχρονη μείωση στο μέγιστο μήκος τους κατά την υπό εξέταση περίοδο», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση ο Δρ. Άλαν Μπόντρον, μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ότι η μείωση παρατηρήθηκε σε μια ποικιλία ψαριών που ακολουθούν διαφορετική διατροφή, ζουν σε διαφορετικά βάθη και έχουν διαφορετικά επίπεδα θνησιμότητας λόγω της αλιείας.»

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η τάση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα ψάρια ωριμάζουν νωρίτερα σε θερμότερα ύδατα, με αποτέλεσμα η ανάπτυξή τους να μένει στάσιμη από ένα σημείο κι έπειτα.

«Η χρονική στιγμή, κατά την οποία κατεγράφη η μείωση του μέγιστου μήκους συμπίπτει με τα χρόνια της αύξησης των θερμοκρασιών των υδάτων στη Βόρειο Θάλασσα», λέει ο Μπόντρον. Όπως εξηγεί, τα ψάρια τείνουν να αναπτύσσονται ταχύτερα στα πρώτα στάδια της ζωής τους.

Η ερευνητική ομάδα που δημοσιεύει τα ευρήματά της στην επιθεώρηση Global Change Biology φιλοδοξεί ότι η έρευνά της θα ανοίξει το δρόμο για περισσότερες μελέτες γύρω από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα ψάρια.

Οι ίδιοι περιμένουν ότι αντίστοιχα φαινόμενα - ταυτόχρονης μείωσης του μεγέθους των ψαριών - θα παρατηρηθεί και σε άλλες περιοχές, όπου οι θερμοκρασίες των υδάτων ανεβαίνουν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή