Ήταν μεταξύ των αξιωματούχων που την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσαν τους νέους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2030 (σε σχέση με τα επίπεδα του 1990).
Σήμερα, ωστόσο, ο κοινοτικός επίτροπος αρμόδιος για θέματα ενέργειας δήλωσε ότι όσοι πιστεύουν πως με αυτούς τους στόχους η Ευρώπη «θα σώσει τον κόσμο» είναι «αλαζόνες ή ανόητοι».
Από το βήμα διάσκεψης στις Βρυξέλλες, ο Γκύντερ Έτινγκερ αμφισβήτησε επίσης ανοιχτά το κατά πόσο μια τέτοια μείωση είναι εφικτή. «Πρόκειται για ένα φιλόδοξο συμβιβασμό και είμαι λίγο επιφυλακτικός», είπε απευθυνόμενος στους συνέδρους. «Πρέπει να ενεργώ εποικοδομητικά ως μέλος της ομάδας, όμως είμαι επιφυλακτικός.»
Ο επίτροπος, ο οποίος ήταν μεταξύ αυτών που μέχρι την τελευταία στιγμή ζητούσε ο στόχος να διαμορφωθεί στο 35%, εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε έως τα τέλη της δεκαετίας να επιτύχει περιορισμό της τάξης του 20% κι αυτό λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης και του κλεισίματος εργοστασίων στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Προειδοποίησε ότι ο διπλασιασμός αυτού του ποσοστού στο 40% μέσα στην επόμενη δεκαετία, θα αποδειχθεί πολύ δυσκολότερο εγχείρημα.
EPA/OLIVIER HOSLET
«Το να πιστεύει κανείς ότι εκπέμποντας το 4,5% των εκπομπών παγκοσμίως μπορεί να σώσει τον κόσμο δεν είναι ρεαλιστικό. Είναι αλαζονικό ή ανόητο.», υπογράμμισε ο κ. Έτινγκερ (φωτ. αρχείου).
«Το να πιστεύει κανείς ότι εκπέμποντας το 4,5% των εκπομπών παγκοσμίως μπορεί να σώσει τον κόσμο δεν είναι ρεαλιστικό. Είναι αλαζονικό ή ανόητο. Χρειαζόμαστε δέσμευση σε παγκόσμιο επίπεδο», υπογράμμισε ο κ. Έτινγκερ. Και δεν είναι ο μόνος που πιστεύει κάτι τέτοιο. Αρκετοί επιστήμονες συμφωνούν ότι ακόμη και μια φαινομενικά τόσο μεγάλη μείωση δεν θα κάνει τη διαφορά.
Την περασμένη εβδομάδα η συνάδελφός του Κόνι Χέντεγκαρντ, επίτροπος αρμόδια για το κλίμα, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμφωνία κάνοντας λόγο για σημαντική πρόοδο, αλλά επισημαίνοντας και εκείνη ότι θα πρέπει όλοι να θέσουν δεσμευτικούς στόχους. Από την πλευρά τους οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος επέκριναν τη συμφωνία χαρακτηρίζοντας το στόχο «επικίνδυνα χαμηλό».