Μ. Βαρβιτσιώτης: Δεν υπάρχει οδηγία για βίαιες επαναπροωθήσεις

Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014 17:39
UPD:17:45
ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε: Δεν υπάρχει οδηγία για βίαιες επαναπροωθήσεις ή άλλου είδους απάνθρωπες συμπεριφορές.

A- A A+

«Δεν υπάρχει οδηγία για βίαιες επαναπροωθήσεις ή άλλου είδους απάνθρωπες συμπεριφορές. Είναι σαφής η εντολή για περιφρούρηση των συνόρων και διάσωση κάθε ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για την επιχείρηση στο Φαρμακονήσι όπου υπήρξαν καταγγελίες από τους μετανάστες και διεθνείς οργανισμούς ότι το Λιμενικό τους έριχνε στη θάλασσα και τους έσπρωχνε προς τα τουρκικά ύδατα. Οι καταγγελίες αυτές δεν σχολιάσθηκαν από την κυβέρνηση.

«Ο υπουργός από την πρώτη στιγμή, δυστυχώς και το Αρχηγείο του Λιμενικού, διατύπωσαν πόρισμα», επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας και αναρωτήθηκε «τι πόρισμα θα βγάλει η ΕΔΕ, η δικαιοσύνη, η Ναυτοδίκης όταν η πολιτική και φυσική ηγεσία έχουν εγκιβωτίσει την έρευνα;». Μάλιστα ρώτησε αν τις καταθέσεις από τους μετανάστες «τις πήραν άνθρωποι που έφθασαν με ελικόπτερο» στην περιοχή.

«Επιβάλαμε το δόγμα ότι δεν κινδυνεύει καμία ζωή στη θάλασσα. Γι’ αυτό σε 18 μήνες σε 140 περιστατικά έγιναν 3.174 διασώσεις», είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι «σε 17 μήνες στα 14 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου συνελήφθησαν 10.902 μετανάστες και 152 διακινητές». «Εφαρμόζουμε όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Την συνθήκη Σένγκεν που δεν επιτρέπει την ελεύθερη είσοδο. Τις συνθήκες ασφάλειας της ναυσιπλοΐας. Μία φορτωμένη βάρκα που κινδυνεύει να βουλιάξει είναι  παράνομη. Η παράνομη είσοδος μεταναστών στη χώρα είναι επίσης αδίκημα», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο υπουργός δεν μας ενημέρωσε για τίποτε επί της ουσίας», αντέδρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας, ξεκαθαρίζοντας ότι κανένα κόμμα δεν έθεσε θέμα ανδρών του Λιμενικού και ελέγχου των Λιμενικών. «Η πρώτιστη ανάγκη ήταν ο έλεγχος της κυβέρνησης για το ποιες είναι οι κατευθύνσεις αντιμετώπισης των παρανόμων μεταναστευτικών ροών. Υπάρχει πολιτική άτυπων επαναπροωθήσεων; Είναι κεντρική γραμμή της κυβέρνησης;», τόνισε ο Θ. Δρίτσας υπενθυμίζοντας την δήλωση του αρχηγού της ΕΛΑΣ ότι «θα τους κάνουμε το βίο αβίωτο», όπως και ανάλογες θέσεις του Πρωθυπουργού. «Ο υπουργός αντί να εκφράσει την οδύνη της ελληνικής πολιτείας είχε την δήλωση ότι «η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι»», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς ούτε ανεύθυνοι. Ο έλεγχος των συνόρων είναι υποχρέωση και όλοι τον θέλουμε. Αλλά διέπεται από διεθνείς δεσμεύσεις και προστασία της ανθρώπινης ζωής», επεσήμανε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «η προστασία των συνόρων δεν είναι διαπραγματεύσιμη ως προς την προστασία της ανθρώπινης ζωής, παρά μόνο αν μιλάμε για εμπόλεμη κατάσταση ή εχθρό που επιβουλεύεται την εθνική ανεξαρτησία».

Τον ρόλο του Λιμενικού στο Ανατολικό Αιγαίο εξήραν ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Μουσουρούλης και η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τσ. Ιατρίδη, ενώ ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής σημείωσε ότι χάθηκαν 12 άνθρωποι και τόνισε ότι ο χαρακτηρισμός του δυστυχήματος από τον Διευθυντή του Κέντρου Επιχειρήσεων Ν. Πατρινό ως «ατυχούς» είναι «επιεικώς απαράδεκτος». «Χρειάζεται μεγαλύτερη ανησυχία, μεγαλύτερη ευαισθησία», πρόσθεσε.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή