Ενημέρωση στη Βουλή για το μεταναστευτικό από τον Μ. Βαρβιτσιώτη

Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014 15:51
UPD:18:31
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Το μεταναστευτικό ζήτημα θα τεθεί προς συζήτηση στη Βουλή έπειτα από αίτημα του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Ειδικότερα ο κ. Βαρβιτσιώτης επικοινώνησε το απόγευμα της Κυριακής με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων,  Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ζητώντας την άμεση εισαγωγή στην ημερήσια διάταξη της αρμόδιας Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται έπειτα το τραγικό ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, όπου 12 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους και τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την αντιπολίτευση, από τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, αλλά και του προβληματισμού που εξέφρασε το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Επίσης τη διεξαγωγή έρευνας για το περιστατικό ζητεί και η Διεθνής Αμνηστία, ενώ το Σάββατο τρεις διασωθέντες του ναυαγίου σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο Σύνταγμα επέρριψαν για ακόμη μια φορά ευθύνες στο Λιμενικό κάνοντας λόγο για  πυροβολισμούς στον αέρα, απειλές και σωματική βία από τους άνδρες του Λιμενικού.

Το Σάββατο ο κ. Βαρβιτσιώτης μαζί με την ηγεσία του Λιμενικού συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να την ενημερώσει για  τις συνθήκες της πρόσφατης τραγωδίας στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε συγκλονισμένος για το τραγικό συμβάν και επεσήμανε ότι είναι ανοιχτός  σε οποιαδήποτε  ενημέρωση από όπου και από όποιον του ζητηθεί. 

Επεσήμανε δε ότι τους τελευταίους 18 μήνες έχουν διασωθεί 3.186 παράνομοι μετανάστες.

Η αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ, η οποία απαρτιζόταν από τους  βουλευτές Μαρία Ρεπούση και Γιάννης Πανούση, μετά  το πέρας της συνάντησης δήλωσε ότι πείστηκε από όσα άκουσε.

Ωστόσο η κόντρα για το περιστατικό παραμένει με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτη, να κατηγορεί σήμερα  την κυβέρνηση ότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αυτό το τραγικό συμβάν με «πλεόνασμα πολιτικής αναισθησίας, που φανερώνει  απαξίωση για την ανθρώπινη ζωή».

Όπως υποστηρίζει, «αντί η κυβέρνηση να δηλώσει ευθαρσώς εάν προτίθεται να διεκδικήσει την αναθεώρηση του Δουβλίνο II, που μετατρέπει τις χώρες του Νότου σε αποθήκες ψυχών, αξιοποιώντας την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από τη χώρα μας, επιλέγει τη γνωστή σε αυτήν πρακτική των ανέξοδων επιθέσεων».

Ο κ. Σκουρλέτης υπενθυμίζει ότι ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του πρόεδρου του Αλ. Τσίπρα, με επιστολή προς τον Χ. Βαν Ρόμπεϊ έθεσε το θέμα ζητώντας έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδο με αντικείμενο την μεταναστευτική πολιτική και ρωτά την κυβέρνηση αν θα ακολουθήσει ή θεωρεί πως όλα βαίνουν καλώς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή