«Δεν υπάρχουν αποδείξεις για συνεργασία του Σνόουντεν με τη Ρωσία»

Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014 06:06
UPD:09:20
EPA/JIM LO SCALZO

Διαφήμιση που ευχαριστεί τον πρώην πράκτορα της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν σε λεωφορεία στην Ουάσιγκτον (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ρώσοι κατάσκοποι παρείχαν βοήθεια στον πρώην υπάλληλο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, Έντουαρντ Σνόουντεν, ώστε να κλέψει έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Υπηρεσιών Πληροφοριών της Γερουσίας, Ντιαϊάν Φέινσταϊν.

Τα σχόλια της κ. Φέινσταϊν έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις που είχε κάνει στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC ο Ρεπουμπλικάνος, Μάικ Ρότζερς, επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο κ. Ρότζερς είχε δηλώσει στις αρχές του μήνα ότι η Ρωσία είχε επιρροή στον Σνόουντεν πριν αυτός εγκαταλείψει την NSA και μεταβεί στο Χονγκ Κονγκ, απ' όπου και διέρρευσε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα σχετικά με τα προγράμματα παρακολούθησης της Υπηρεσίας Ασφάλειας.

«Επιτρέψτε μου να πω αυτό. Πιστεύω πως υπάρχει κάποιος λόγος που ο Σνόουντεν κατέληξε να βρίσκεται στη ζεστή αγκαλιά της FSB στη Μόσχα», είπε ο κ. Ρότζερς αναφερόμενος στη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών. Έχει επίσης περιγράψει τον Σνόουντεν ως «ένα κλέφτη, ο οποίος πιστεύουμε πως είχε βοήθεια».

«Δεν έχω καμία σχετική πληροφορία. Δεν μου έχουν παρουσιαστεί στοιχεία για την υπόθεση. Έχω υποβάλει ορισμένες ερωτήσεις από τότε αλλά δεν έχω πάρει καμία απάντηση», υποστήριξε η κ. Φέινσταϊν.

Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος, κοντά στην υπόθεση, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι δεν έχει δει κανένα στοιχείο το οποίο να αποδεικνύει ότι η Ρωσία ασκούσε επιρροή στον Σνόουντεν ώστε αυτός να διαρρεύσει τα απόρρητα έγγραφα.

Στις αρχές του μήνα η ιστοσελίδα New Yorker ανέφερε, επικαλούμενη δηλώσεις του Σνόουντεν, ότι αυτός είχε διαψεύσει τους ισχυρισμούς ότι εκτελούσε χρέη κατασκόπου για λογαριασμό της Ρωσίας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή