Ουκρανία: Συμμετοχή της μητέρας της στις εκλογές ζητεί η Ευγενία Τιμοσένκο

Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014 20:47
UPD:20:52
REUTERS/GLEB GARANICH

Η Ευγενία Τιμοσένκο – η οποία εκπροσωπεί τη μητέρα της, που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο φυλακών στην ανατολική Ουκρανία – δήλωσε ότι η πρώην πρωθυπουργός είναι «στο μυαλό της» μαζί με τους πολίτες που διαμαρτύρονται κατά του προέδρου Γιανουκόβιτς.

A- A A+

Την αποφυλάκιση της μητέρας της για να λάβει μέρος στην αναμέτρηση, σε περίπτωση που διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, ζήτησε η Ευγενία Τιμοσένκο, κόρη της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Γιούλιας.

Σε συνέντευξή της στο Γερμανικό Πρακτορείο, η Ευγενία Τιμοσένκο – η οποία εκπροσωπεί τη μητέρα της, που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο φυλακών στην ανατολική Ουκρανία – δήλωσε ότι η πρώην πρωθυπουργός είναι «στο μυαλό της» μαζί με τους πολίτες που διαμαρτύρονται κατά του προέδρου Γιανουκόβιτς. «Η επίλυση της πολιτικής κρίσης αποτελεί τη βασική προτεραιότητα για εκείνη» πρόσθεσε.

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Γιανουκόβιτς και της αντιπολίτευσης, η Ευγενία Τιμοσένκο ανέφερε πως η μητέρα της πιστεύει πως δεν πρέπει να γίνονται, καθώς μετά τους θανάτους διαδηλωτών «παραβιάστηκε η κόκκινη γραμμή».

Η κόρη της πρώην πρωθυπουργού τόνισε την ανάγκη για πολιτικές μεταρρυθμίσεις και υπογράμμισε ότι πρέπει και η μητέρα της να μπορέσει να συμμετάσχει σε αυτές. Επίσης, ανέφερε ότι η δημοτικότητά της αυξάνεται, καθώς είναι πολιτική κρατούμενη.

Παράλληλα, η Ευγενία Τιμοσένκο έστειλε μήνυμα ενότητας προς την αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι «όλοι είμαστε ενωμένοι στον αγώνα αυτόν εναντίον του καθεστώτος Γιανουκόβιτς».

«Για αυτό το λόγο η μητέρα μου υποστηρίζει ότι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης πρέπει όλοι να πάρουν μέρος στις εκλογές. Στον πρώτο γύρο θα ξεκαθαριστεί πόσες ψήφους λαμβάνει κάθε κόμμα και τότε η αντιπολίτευση θα μπορεί να ενωθεί πίσω από το κόμμα με τη μεγαλύτερη (λαϊκή) υποστήριξη. Βάσει των διαθέσεων που καταγράφονται η αντιπολίτευση θα μπορούσε να εξασφαλίσει το 70% των ψήφων» πρόσθεσε.

Κλείνοντας, η κόρη της πρώην πρωθυπουργού δήλωσε ότι πολλοί στη Δύση πιστεύουν ότι ο Γιανουκόβιτς εκλέχθηκε νόμιμα, ωστόσο μέσω των τροποποιήσεων στο Σύνταγμα το 2010 διεύρυνε τις εξουσίες τους σε τέτοιο βαθμό που ισοδυναμεί με πραξικόπημα. «Είμαστε αντιμέτωποι με έναν δικτάτορα» κατέληξε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή