Ουκρανία: Αποδεκτή η παραίτηση του πρωθυπουργού

Του ζητεί να παραμείνει μέχρι το σχηματισμό νέας κυβέρνησης
Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014 16:25
UPD:16:47
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Ο Μίκολα Αζάροφ (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Αποδεκτή έκανε το απόγευμα της Τρίτης την παραίτηση του πρωθυπουργού Μίκολα Αζάροφ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Η παραίτηση είχε υποβληθεί το πρωί, σε μια προσπάθεια του κ. Αζάροφ να διευκολύνει τον πολιτικό συμβιβασμό του προέδρου της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας με την αντιπολίτευση, η οποία ηγείται των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του τελευταίου διαστήματος.

Ο κ. Γιανουκόβιτς, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, ζήτησε από τον κ. Αζάροφ να παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης μέχρι την οριστικοποίηση του διάδοχου κυβερνητικού σχήματος.

Ακύρωση των νόμων περιορισμού των διαδηλώσεων

EURONEWS

Το ουκρανικό κοινοβούλιο είχε νωρίτερα ακυρώσει τους νόμους οι οποίοι έγιναν αιτία να εκτροχιαστεί εκ νέου η πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία και με τους οποίους περιοριζόταν το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και στις δημόσιες συναθροίσεις.

Η ακύρωση έγινε στα πλαίσια της ειδικής συνεδρίασης την οποία είχε ζητήσει από την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς για να συζητηθεί το ζήτημα της πολιτικής κρίσης στη χώρα.

EURONEWS

Ο κ. Αζάροφ είχε ήδη θέσει στη διάθεση του προέδρου και του κοινοβουλίου την παραίτησή του, προκειμένου, όπως αναφερόταν σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, να ανοίξει ο δρόμος σε έναν «κοινωνικοπολιτικό συμβιβασμό».

Ο κ. Γιανουκόβιτς είχε προτείνει το διορισμό στις θέσεις του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης, προκειμένου να ανακόψει το κύμα βίαιων συγκρούσεων μεταξύ των αρχών και αντικυβερνητικών διαδηλωτών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη μη υπογραφή από πλευράς του της συμφωνίας εμπορικής σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα τέλη Νοεμβρίου και την συνακόλουθη στροφή της χώρας προς τη Ρωσία.

Η ακύρωση της νέας νομοθεσίας έρχεται λιγότερο από έναν μήνα μετά την ψήφισή της.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή