Δεκάδες μετασεισμοί στην Κεφαλονιά

Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014 10:18
UPD:11:12
Γεωδυναμικό Ινστιτούτο
A- A A+

Συνολικά 45 μετασεισμούς, μεγέθους από 3 έως 5,1 Ρίχτερ, είχαν καταγράψει μέχρι τις 9 σήμερα το πρωί οι σεισμογράφοι στην Κεφαλονιά, μετά την χθεσινή δόνηση των 5,9 Ρίχτερ.

«Το θετικό στοιχείο είναι ότι είχαμε δεκάδες, εκατοντάδες μικρότερους σεισμούς και φαίνεται ότι η σεισμική ενέργεια εκτονώνεται, με πάνω από 20 σεισμούς με επίπεδο πάνω από 4,5 Ρίχτερ, και εκατοντάδες κάτω από 4,5. Έχουν μικρό βάθος, γύρω στα 10 χιλιόμετρα οι σεισμοί» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποιος εξήγησε ότι ο χθεσινός σεισμός δεν προέρχεται από το ρήγμα του 1953 και το ένα περιστατικό δεν έχει σχέση με το άλλο.

«Λόγω του ιστορικού της περιοχής ίσως και να χρειαστεί και μια βδομάδα ώστε οι σεισμολόγοι να αποφανθούν αν ο σεισμός ήταν ο κύριος», ανέφερε από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος.

Και ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος ανέφερε, χθες βράδυ, ότι «δεν μπορούμε από τα μέχρι τώρα στοιχεία να πούμε ότι τα 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός» και διευκρίνισε ότι οι επιστήμονες χρειάζονται 48 ώρες να κάνουν εκτίμηση καθώς η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής. Όσον αφορά στους μετασεισμούς είπε ότι θα διαρκέσουν ακόμη και έναν μήνα.

ΑΠΘ: 15 - 20 χλμ. το μήκος του ρήγματος

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από τη μελέτη της σεισμικής δραστηριότητας που εκδηλώθηκε χθες δείχνουν ένα μήκος ρήγματος 15-20 χλμ., αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.

Η σεισμική ζώνη καλύπτει σχεδόν στο σύνολό της τη χερσόνησο της Παλλικής, ενώ το μήκος της ζώνης αυτής αντιστοιχεί στο μέγεθος του κύριου σεισμού, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Ο κύριος σεισμός έγινε στο νοτιότερο άκρο της σεισμικής ζώνης και επεκτάθηκε προς τα βόρεια. Όπως εκτιμούν, η θέση του επικέντρου του κύριου σεισμού αλλά και της σεισμικής ζώνης στο σύνολό της εξηγεί πολύ καλά τη γεωγραφική κατανομή των βλαβών που προκλήθηκαν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από την κατανομή των εστιακών βαθών των σεισμών προκύπτει ότι η σεισμική δραστηριότητα εκδηλώθηκε μέχρι το βάθος των 15 χλμ. από την επιφάνεια της Γης. Στο βάθος αυτό βρίσκεται η εστία του κύριου σεισμού.

Η εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας παρακολουθείται συνεχώς από τον Τομέα Γεωφυσικής του Α.Π.Θ., με βάση τις καταγραφές στους σεισμολογικούς σταθμούς του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή