Καλό σημάδι οι μετασεισμοί, υποστηρίζουν οι σεισμολόγοι

Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014 19:36
UPD:19:40
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΟΣ

Ρωγμή έχει σχηματιστεί σε εξωτερικό επίχρισμα τοίχου καταστήματος από το σεισμό μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε 5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου το μεσημέρι στην Κεφαλονιά.

A- A A+

Η συνεχής μετασεισμική δραστηριότητα  στην Κεφαλονιά είναι καλό σημάδι  δηλώνουν οι σεισμολόγοι οι οποίοι εκτιμούν ότι  ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 15:55 ήταν ο κύριος σεισμός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ/STR

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκανάς, χαρακτηρίζει το συμβάν ως «έναν πολύ ισχυρό και επιφανειακό σεισμό».

Η πλούσια μετασεισμική ακολουθία είναι καλό νέο, δηλώνεις και προσθέτει ότι «πρέπει να περιμένουμε περισσότερα δεδομένα μέσα στο πρώτο 24ωρο για να δούμε με σιγουριά εάν είναι κύριος ο σεισμός».

IN KEFALONIA

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου, μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί 12 μετασεισμοί με μέγεθος πάνω από 3,5 Ρίχτερ, από τους οποίους οι πέντε είναι μεγέθους πάνω από 4 Ρίχτερ.

Την ίδια άποψη έχει και ο σεισμολόγος, Σταύρος Τάσσος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΟΣ

Κατά πάσα πιθανότητα είναι κύριος ο σεισμός, δηλώνει και επαναλαμβάνει ότι πρέπει να περιμένουμε κάποια 24ωρα για να βεβαιωθούμε.

IN KEFALONIA

Περισσότερο επιφυλακτικός εμφανίζεται ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας: «Δείχνει ότι είναι κύριος σεισμός, ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε τρία με τέσσερα 24ωρα. Κρατάμε επιφυλάξεις γιατί η Κεφαλονιά έχει δώσει μεγάλους σεισμούς», εξηγεί.

Από 5,8 έως 6,1 Ρίχτερ οι πρώτες μετρήσεις για τον σεισμό

ΤHEBEST.GR

Φωτογραφία από δρόμο του Ληξουρίου.

Διαφοροποιήσεις εμφανίζουν οι μετρήσεις των σεισμολογικών ινστιτούτων για τον σεισμό, καθώς υπολογίζουν το μέγεθός του από τους 5,8 έως τους 6,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και το εστιακό βάθος του από 12 έως 24 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ, η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με βάθος 17 χιλιόμετρα και επίκεντρο έξι χιλιόμετρα βόρεια του Αργοστολίου και 280 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας.

Διαφορετικές μετρήσεις ανακοίνωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, που έδωσε πρώτο τη σεισμική δόνηση. Όπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα του, ο σεισμός ήταν μεγέθους έξι βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είχε βάθος 24 χιλιόμετρα και επίκεντρο δέκα χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου.

Το Αμερικάνικο Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS) δίνει το μέγεθος του σεισμού στα 6,1 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος στα 12,3 χιλιόμετρα και επίκεντρο στα τρία χιλιόμετρα νότια του Ληξουρίου.

NAFTEMPORIKI.GR

Zημιές σε στέγες σπιτιών στο κέντρο του Ληξουρίου.

«Οι διαφοροποιήσεις στις τιμές δεν είναι τόσο μεγάλες, ώστε να υπάρχει ουσιαστική διαφορά», τονίζει ο κ. Γκανάς. Ο Ευθύμης Λέκκας συμπληρώνει: «Το θέμα δεν είναι στις διαφορετικές μετρήσεις. Οι οργανισμοί μετρούν τους σεισμούς με αυτόματα συστήματα, τα οποία δεν είναι τόσο ακριβείας και έχουν σταθμούς σε διαφορετικές θέσεις. Σε μία ημέρα περίπου, οπότε θα έχουν συλλεγεί περισσότερα δεδομένα, θα βγει το οριστικό μέγεθος του σεισμού», υπογραμμίζει.

Ο Αθανάσιος Γκανάς χαρακτηρίζει το ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης του Ιονίου, από το οποίο προκλήθηκε ο σεισμός, «γνωστό και ενεργό.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή