Γενεύη: Πρώτη συνάντηση συριακής κυβέρνησης - αντιπολίτευσης

Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2014 11:47
UPD:13:09
REUTERS/JAMAL SAIDI

Η αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης, κατά την άφιξή της στη συνάντηση.

A- A A+

Τις πρώτες απευθείας συνομιλίες τους με στόχο την επίλυση της συριακής κρίσης είχαν σήμερα στη Γενεύη οι αντιπροσωπείες του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης της Συρίας, παρουσία του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Λαχντάρ Μπραχίμι.

Όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, οι δυο πλευρές συναντήθηκαν λίγο μετά τις 09:00 GMT (11:00 ώρα Ελλάδας).

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών μακριά από κάμερες και δημοσιογράφους. Πηγή που βρισκόταν στην αίθουσα δήλωσε ότι το πρώτο αυτό ραντεβού ολοκληρώθηκε, όπως είχε προγραμματιστεί, μετά από 30 λεπτά.

Σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στις συνομιλίες, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του συριακού καθεστώτος είναι ο Μπασάρ αλ-Τζααφάρι, πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ, και όχι ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ.

Επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της αντιπολίτευσης είναι ο Χάντι αλ-Μπάχρα.

EURONEWS

Λίγο πριν από την έναρξη των συνομιλιών η συριακή κυβέρνηση απέρριψε εκ νέου την πρόταση για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης στο πλαίσιο μιας πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση.

«Είμαστε απολύτως επιφυλακτικοί όσον αφορά το θέμα αυτό», δήλωσε ο σύρος υπουργός Πληροφόρησης Ομράν Ζοάμπι.

«Η Συρία είναι κράτος με θεσμούς. Μεταβατική κυβέρνηση σχηματίζεται όταν το κράτος είναι σε αποσύνθεση ή δεν έχει θεσμούς», υποστήριξε.

Ο σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φαϊζάλ αλ-Μεκντάντ εξέφρασε πάντως αισιοδοξία για τις απευθείας συνομιλίες κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Θέλουμε να δώσουμε ένα τέλος στην καταστροφή που βιώνει ο συριακός λαός ως αποτέλεσμα των τρομοκρατικών ενεργειών και της οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ προς τους τρομοκράτες», είπε ο αλ Μεκντάντ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή