Ουκρανία: Με αντεπίθεση εντός 24 ωρών απειλεί η αντιπολίτευση

Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014 00:12
UPD:06:43
A- A A+

Άκαρπη απέβη η συνάντηση που είχαν το βράδυ της Τετάρτης οι ηγέτες της αντιπολίτευσης με τον πρόεδρο της Ουκρανίας  Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Η αντιπολίτευση απειλεί με αντεπίθεση εντός 24 ωρών, την ώρα που ο εισαγγελέας επιβεβαιώνει ότι πράγματι υπάρχουν νεκροί διαδηλωτές από πυροβολισμούς.

Νωρίτερα  το ιατρικό επιτελείο του αντιπολιτευτικού κινήματος έκανε λόγο για πέντε ακτιβιστές  νεκρούς και  300 τραυματίες κατά  τη διάρκεια των σκληρότερων  συγκρούσεων που έχουν σημειωθεί  στο Κίεβο τους τελευταίους μήνες μεταξύ φιλοευρωπαϊστών  διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας.

Ωστόσο οι εισαγγελείς επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν δύο νεκροί που βρέθηκαν στο σημείο των συγκρούσεων και  έφεραν τραύματα από σφαίρες.

EURONEWSGREEK

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο ένας εκ των νεκρών είναι ο 20χρονος αρμενικής καταγωγής Σεργκέι Νιγκογιάν που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις από τις αρχές του Δεκεμβρίου.

Ιατρικές πηγές προσκείμενες στους διαδηλωτές ανέφεραν ότι τουλάχιστον ένας νεκρός φέρει πολλαπλά τραύματα και πυροβολήθηκε από ελεύθερο σκοπευτή της αστυνομίας.

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για με ένα τρίτο θύμα που σύμφωνα  με πληροφορίες έπεσε από το κτήριο του γηπέδου Ντιναμό. Όμως εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι ο άνδρας ζει και νοσηλεύεται.

EURONEWSGREEK

«Αν ο Γιανουκόβιτς δεν κάνει παραχωρήσεις, αύριο θα περάσουμε στην επίθεση», δήλωσε ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Βιτάλι Κλίτσκο, ενώπιον δεκάδων χιλιάδων αντικυβερνητικών διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία της Ανεξαρτησίας στο Κίεβο.

«Σήμερα αυτοί (η αστυνομία) προετοιμάζονται να μας απομακρύνουν από την πλατεία Ανεξαρτησίας… Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους εμποδίσουμε να μας απομακρύνουν» , σημείωσε και κάλεσε το πλήθος να παραμείνει και να υπερασπιστεί την πλατεία.

EURONEWSGREEK

Σύμφωνα με τον ίδιο ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα της αντιπολίτευσης κατά τις συνομιλίες που είχαν σήμερα, οι οποίες διήρκεσαν τρεις ώρες.

Ο πρόεδρος θα μπορούσε να δώσει τέλος στην κρίση χωρίς βία, προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές, είπε και υπογράμμισε ότι εάν δεν προχωρήσει την Πέμπτη σε αυτή την ενέργεια «τότε θα επιτεθούμε». Στο άκουσμα αυτής της φράσης το πλήθος άρχισε να ζητωκραυγάζει.

EURONEWSGREEK

Από την πλευρά του ο Αρσένι Γιατσένιουκ, προσκείμενος στην φυλακισμένη πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο, έδωσε στην εξουσία διορία 24 ωρών για να αποφευχθεί όπως είπε ένα λουτρό αίματος.

«Υπάρχουν δύο λύσεις: να σταματήσει το λουτρό αίματος και να εξακολουθήσουν να ζουν όσοι βρίσκονται στην πλατεία της Ανεξαρτησίας», σημείωσε.

«Αν δεν επιλεγεί αυτός ο δρόμος, στις προσεχείς 24 ώρες, τους λέω από την πλευρά μου: δεν θα ζήσω στην ντροπή. Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά, ακόμη κι αν το αποτέλεσμα είναι μια σφαίρα στο κεφάλι», συνέχισε.

Η βουλευτής Ίνα Μπογκλοσλόφσκα κάλεσε παράλληλα τα μέλη του κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία, το οποίο η ίδια εγκατέλειψε πρόσφατα, να ενταχθούν όπως αυτή στις τάξεις της αντιπολίτευσης.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή