Σε φορτισμένο κλίμα η πρώτη ημέρα της «Γενεύης 2» για τη Συρία

Στο επίκεντρο το μέλλον του Μπασάρ Αλ Άσαντ
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014 19:55
UPD:23/01/2014 00:44
REUTERS/ARND WIEGMANN

Η έναρξη της ειρηνευτικής συνόδου «Γενεύη 2» ήταν δύσκολη, καθώς η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη, με αλληλοκατηγορίες περί «προδοσίας» και αντεγκλήσεις μεταξύ του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ (στο κέντρο) και του επικεφαλής της συριακής διπλωματίας.

A- A A+

Η πρώτη συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων του συριακού καθεστώτος και εκπροσώπων της εξόριστης αντιπολίτευσης, που είχε ως στόχο να σπάσει ο φαύλος κύκλος της βίας στη Συρία, σημαδεύτηκε από ανταλλαγή σκληρών φράσεων, με κύριο άξονα την αδυναμία των δύο πλευρών να συμφωνήσουν για τον μελλοντικό ρόλο του σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Η έναρξη της ειρηνευτικής συνόδου «Γενεύη 2» ήταν δύσκολη, καθώς η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη, με αλληλοκατηγορίες περί «προδοσίας» και αντεγκλήσεις μεταξύ του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και του επικεφαλής της συριακής διπλωματίας.

EURONEWSGREEK

Οι περίπου 40 εκπρόσωποι χωρών και οργανισμών που συγκεντρώθηκαν στο Μοντρέ της Ελβετίας για να βρουν μια λύση στη συριακή κρίση δεν χρειάστηκε να περιμένουν πολύ μέχρι να διαπιστώσουν πόσο τεράστιο είναι το χάσμα μεταξύ του καθεστώτος του Άσαντ και της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε, μετά τις συνομιλίες, ότι οι δύο αντιπροσωπείες δέχτηκαν να  διεξαγάγουν άμεσες συνομιλίες την Παρασκευή, αρχίζοντας με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Παράλληλα, κάλεσε τη συριακή αντιπολίτευση και τους  ξένους υποστηρικτές της να μην επικεντρώνονται αποκλειστικά στην αλλαγή εξουσίας στη Δαμασκό.

«Διάσκεψη συνώνυμη της ελπίδας»

Ανοίγοντας τη συνάντηση, το πρελούδιο των διαπραγματεύσεων οι οποίες θα ξεκινήσουν την Παρασκευή στη Γενεύη παρουσία μόνο των σύρων αντιπροσώπων, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν υπενθύμισε σε όλους ότι η σύνοδος είναι συνώνυμη με την ελπίδα, μετά από τρία χρόνια πολύνεκρων συγκρούσεων.

REUTERS/JAMAL SAIDI

Ο γ. γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν υπενθύμισε σε όλους ότι η σύνοδος είναι συνώνυμη με την ελπίδα, μετά από τρία χρόνια πολύνεκρων συγκρούσεων.

«Όλοι οι Σύροι έχουν το βλέμμα στραμμένο επάνω σας σήμερα», είπε απευθυνόμενος στις δύο συριακές αντιπροσωπείες που είχαν πάρει θέση η μία απέναντι από την άλλη. 

Ο γγ του ΟΗΕ υποστήριξε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να ενθαρρυνθούν να μιλήσουν το ταχύτερο δυνατό. «Είμαι βέβαιος ότι το μεσολαβητικό ταλέντο του κ. Μπραχίμι θα επιτύχει να καθίσουν γύρω από αυτό το τραπέζι», σημείωσε, αναφερόμενος στον μεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Λάχνταρ Μπραχίμι.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ, οι δύο χώρες που προώθησαν και στήριξαν τη διεξαγωγή της συνόδου, κάλεσαν επίσης τους Σύρους να αδράξουν αυτήν την «ιστορική ευκαιρία».

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε ωστόσο ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι «ούτε απλές, ούτε γρήγορες».

EPA/JEAN-MARC FERRE / UN / HANDOUT

Οι συνομιλίες, σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ, θα διαρκέσουν περίπου επτά ημέρες.

Στο επίκεντρο το μέλλον του Άσαντ

Με την ομιλία του αμερικανού ομολόγου του κ. Λαβρόφ, Τζον Κέρι, το κλίμα φορτίστηκε. «Ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν θα συμμετέχει στη μεταβατική κυβέρνηση. Είναι αδύνατο, αδιανόητο, αυτός ο άνθρωπος που άσκησε τόση βία εναντίον του λαού του να συνεχίσει να έχει νομιμοποίηση για να κυβερνά», τόνισε.

EPA/RAINER JENSEN

Ο Τζον Κέρι στη διάσκεψη «Γενεύη 2».

Η απάντηση ήρθε δια στόματος του σύρου υπουργού Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ που, σε έντονο ύφος, τόνισε: «Κύριε Κέρι, κανείς στον κόσμο δεν έχει το δικαίωμα να απονέμει ή να στερεί τη νομιμότητα από έναν πρόεδρο εκτός από τους ίδιους τους Σύρους».

ASSOCIATED PRESS

Το θέμα του μελλοντικού ρόλου του κ. Άσαντ, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των συζητήσεων από την έναρξη της εξέγερσης που εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο, τον Μάρτιο του 2011, κυριάρχησε και στη σύνοδο.

Ρώσοι και Αμερικανοί συνεχίζουν επίσης να ερμηνεύουν διαφορετικά τις βασικές αρχές της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Ιούνιο του 2012, στη λεγόμενη «Γενεύη 1».

Οι δυτικοί μιλούν για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς τον κ. Άσαντ, προϋπόθεση που απορρίπτεται από τους Ρώσους και τους υποστηρικτές του συριακού καθεστώτος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, συμπλέοντας με τον κ. Κέρι, είπε ότι στόχος της συνόδου δεν είναι να συζητηθεί το θέμα της «τρομοκρατίας», όπως επιθυμεί η Δαμασκός, αλλά ο σχηματισμός μιας μεταβατικής κυβέρνησης με πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες.

Λογομαχία Μπαν - Μουάλεμ

Η ομιλία του κ. Μουάλεμ στάθηκε αφορμή και για μια έντονη λογομαχία μεταξύ του σύρου υπουργού και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο αξιωματούχος του συριακού καθεστώτος, όπως και ο αρχηγός της συριακής αντιπολίτευσης, είχε στη διάθεσή του 10 λεπτά για να μιλήσει. Καθώς όμως είχε υπερβεί το χρόνο του, μιλώντας ήδη επί 20 λεπτά, ο Μπαν Κι Μουν αποφάσισε να τον διακόψει.

EPA/MARTIAL TREZZINI

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουάλιντ Μουάλεμ στη διάσκεψη «Γενεύη 2». Η ομιλία του κ. Μουάλεμ στάθηκε αφορμή και για μια έντονη λογομαχία μεταξύ του σύρου υπουργού και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο κ. Μουάλεμ αγνόησε τα συνεχή κουδουνίσματα και συνέχισε για άλλο ένα τέταρτο. «Εσείς ζείτε στη Νέα Υόρκη και εγώ στη Συρία. Έχω το δικαίωμα να δώσω τη συριακή εκδοχή σε αυτό εδώ το φόρουμ», είπε στον κ. Μπαν, ο οποίος του επισήμανε ότι με τη στάση του αυτή δεν συμβάλει στην «εποικοδομητική ατμόσφαιρα» που ζήτησε ο ίδιος να επικρατήσει στη σύνοδο.

Ο επικεφαλής της συριακής διπλωματίας χαρακτήρισε επίσης «προδότες και πουλημένους πράκτορες του εχθρού» τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.

Αυτήν την «εμπρηστική ρητορική» κατήγγειλε με ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Πσάκι, ενώ ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης Άχμαντ Τζάρμπα κάλεσε ευθέως τον κ. Άσαντ να παραδώσει την εξουσία σε μια μεταβατική κυβέρνηση, εφαρμόζοντας άμεσα τη διακήρυξη της «Γενεύης 1».

Πρόταση για χρονοδιάγραμμα από την αντιπολίτευση

Η συριακή αντιπολίτευση σχεδιάζει επίσης να παρουσιάσει ένα χρονοδιάγραμμα 3-6 μηνών με βάση το οποίο θα συγκροτηθεί μεταβατική κυβέρνηση ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να παραταθούν για χρόνια οι διαπραγματεύσεις με το καθεστώς του κ. Άσαντ.

Ένας από τους μετέχοντες στην αντιπροσωπεία της, ο Άνας Αλ Άμπνταχ, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η πρόταση θα κατατεθεί όταν ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, την Παρασκευή, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι η Δαμασκός θα αποδεχθεί την ιδέα της μεταβατικής κυβέρνησης.

«Εάν το καθεστώς δεν υπογράψει τη Γενεύη 1 δεν θα έχουμε μια βάση ή ένα σημείο αναφοράς για τις συνομιλίες», είπε χαρακτηριστικά.

«Ήδη έχουμε υπόψη μας κάποια ονόματα. Και οι δύο πλευρές θα έχουν δικαίωμα βέτο στα πρόσωπα, εμείς δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα με αυτό. Όμως έχει πρόβλημα το καθεστώς», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ο κ. Μουάλεμ «μιλούσε επί μισή ώρα χωρίς να αναφερθεί στη Γενεύη 1».

Ο κ. Άμπνταχ τόνισε ότι η συριακή αντιπολίτευση «δεν θα επαναλάβει το λάθος των Παλαιστινίων και δεν θα αφήσει τις συνομιλίες να σέρνονται για χρόνια».

Σημείωσε επίσης ότι η αντιπολίτευση δεν θέτει κανέναν όρο για το πώς θα διεξαχθούν οι συνομιλίες την Παρασκευή, εάν δηλαδή θα είναι εκ του σύνεγγυς ή όχι.

REUTERS/JAMAL SAIDI

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το συριακό Λαχντάρ Μπραχίμι συνομιλεί με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Μπαν Κι Μουν.

Μπραχίμι: Η συμφωνία της Γενεύης 1 θα είναι η βάση συζήτησης

Η συμφωνία του Ιουνίου του 2012, στη λεγόμενη «Γενεύη 1», θα αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, τόνισε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για το συριακό Λαχντάρ Μπραχίμι, μετά το πέρας της πρώτης ημέρας των συνομιλιών.

Ο κ. Μπραχίμι τόνισε τέλος ότι κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανταλλαγή κρατουμένων με τους αντάρτες, σε μια κίνηση οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή