Συρία: Για βασανιστήρια και μαζικές δολοφονίες κρατουμένων κατηγορούν τον Άσαντ

Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014 23:11
UPD:23:49
REUTERS/MUZAFFAR SALMAN

Στην  έκθεση, που υποστηρίζεται από φωτογραφικό υλικό γίνεται λόγος για  «συστηματικές» δολοφονίες, από την αρχή του εμφυλίου στη Συρία το 2011,  11.000 κρατουμένων.

A- A A+

Σοκαρισμένες δηλώνουν οι ΗΠΑ αλλά και ο ΟΗΕ με την  έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, λίγο πριν την έναρξη της ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία «Γενεύη 2»,  με τουλάχιστον 55.000 φωτογραφίες  στις οποίες απεικονίζονται 11.000 αντικαθεστωτικοί κρατούμενοι  που φέρονται  ότι βασανιστήκαν  και δολοφονήθηκαν από την  κυβέρνηση του σύρου πρόεδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι τα τελευταία αυτά στοιχεία είναι η απόδειξη ότι η κυβέρνηση του Άσαντ πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία.

Η έκθεση δεν είναι αξιόπιστη δηλώνει εκπρόσωπος του Άσαντ, καθώς υποστηρίζει ότι δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κατάρ που υποστηρίζει τους αντάρτες.

Στην  έκθεση, που υποστηρίζεται από φωτογραφικό υλικό γίνεται λόγος για  «συστηματικές» δολοφονίες, από την αρχή του εμφυλίου στη Συρία το 2011,  11.000 κρατουμένων.

«Είναι φρικιαστική και υποδηλώνει τις συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέρους της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

EURONEWS

«Οι αναφορές αυτές δείχνουν εκτεταμένες και προφανώς συστηματικές παραβιάσεις εκ μέρους του καθεστώτος» δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ.

«Οι πιο πρόσφατες φωτογραφίες. . . είναι εξαιρετικά αποκρουστικές. Είναι φρικτές, ακόμα και να τις κοιτά κανείς».

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε σήμερα στον ιστότοπο της βρετανικής εφημερίδας The Guardian και από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, βασίζεται στη μαρτυρία ενός φωτογράφου ο οποίος ισχυρίζεται ότι λιποτάκτησε από τη συριακή στρατιωτική αστυνομία έχοντας στην κατοχή του μια κάρτα μνήμης στην οποία περιλαμβάνονται περίπου 55.000 φωτογραφίες από 11.000 νεκρούς στις συριακές φυλακές από τον Μάρτιο του 2011 ως τον Αύγουστο του 2013.

Η Χαρφ υποστήριξε ότι η έκθεση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία του να επιτευχθεί πρόοδος και να υπάρξει μια συμφωνία που θα οδηγήσει στην πολιτική μετάβαση και θα δώσει ένα τέλος στο αιματοκύλισμα.

Ο πληροφοριοδότης υποστηρίζει πως η άνθρωποι αυτοί έχασαν τη ζωή τους ενώ ήταν κρατούμενοι και μεταφέρθηκαν σ' ένα στρατιωτικό νοσοκομείο για να φωτογραφιστούν.

Ορισμένοι απ' αυτούς δεν έχουν πια μάτια και άλλοι φέρουν σημάδια στραγγαλισμού ή ηλεκτροσόκ, σύμφωνα με την 31σέλιδη έκθεση.

Η έκθεση συντάχθηκε από τον Ντέσμοντ ντα Σίλβα, πρώην επικεφαλής των εισαγγελέων του ειδικού δικαστηρίου για τη Σιέρα Λεόνε, τον Τζέφρι Νάις, πρώην επικεφαλής των εισαγγελέων στη δίκη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τον Ντέιβιντ Κρέιν, ο οποίος απήγγειλε τις κατηγορίες εναντίον του προέδρου της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ.

Οι συντάκτες της έκθεσης θεώρησαν το μάρτυρα και τις αποδείξεις του αξιόπιστους αφού τους υπέβαλαν σε «αυστηρή εξέταση» και έθεσαν το αποτέλεσμα της εργασίας τους στη διάθεση του ΟΗΕ, των κυβερνήσεων και των οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή