Κατηγορίες για συστηματικά βασανιστήρια και 11.000 εκτελέσεις από το καθεστώς Άσαντ

Με βάση υλικό αυτομολήσαντος φωτογράφου
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014 12:56
UPD:12:59
REUTERS/STRINGER

Φθαρμένη φωτογραφία του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ σε κυβερνητικό κτήριο.

A- A A+

Για ύπαρξη ξεκάθαρων στοιχείων ότι το καθεστώς της Συρίας έχει προχωρήσει σε συστηματικά βασανιστήρια και έχει εκτελέσει 11.000 κρατουμένους από την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του το 2011 κάνουν λόγο πρώην εισαγγελείς αρμόδιοι για εγκλήματα πολέμου σε έκθεσή τους.

Η έρευνά τους περιελάμβανε την εξέταση χιλιάδων εικόνων νεκρών κρατουμένων τις οποίες προμήθευσε άνθρωπος ο οποίος αυτομόλησε στην αντιπολίτευση.

Ένας από τους συντάκτες της έκθεσης δήλωσε στο δίκτυο BBC ότι υπάρχουν αποδείξεις άμεσης κυβερνητικής εμπλοκής.

Η Δαμασκός έχει αρνηθεί ότι έχει προχωρήσει σε τέτοιες πράξεις.

Η δημοσιοποίηση του περιεχομένου της έκθεσης έρχεται μία ημέρα πριν από την έναρξη της διεθνούς διάσκεψης για το συριακό στην Ελβετία.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία αποκάλυψε την έκθεση μαζί με το αμερικανικό δίκτυο CNN σημειώνει ότι πιθανότατα ο χρόνος δημοσιοποίησής της δεν είναι τυχαίος.

EURONEWS

Εξάλλου, στην ετήσια έκθεσή της η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη, η οργάνωση Human Rights Watch κατηγορεί τη Ρωσία και την Κίνα για έμμεση ανοχή των βασανιστηρίων, λόγω του βέτο τους στα ψηφίσματα του ΟΗΕ με τα οποία καταδικαζόταν το καθεστώς Άσαντ και προβλεπόταν η επιβολή κυρώσεων.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση κατηγορεί και δυνάμεις οι οποίες πρόσκεινται στην ένοπλη συριακή αντιπολίτευση για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εξωδικαστικές εκτελέσεις.

Τη σύνταξη της έκθεσης των εισαγγελέων ζήτησε το Κατάρ, το οποίο στηρίζει από την έναρξη της εξέγερσης τις δυνάμεις των σύρων ανταρτών.

Βασική πηγή στοιχείων είναι το υλικό φωτογράφου της στρατιωτικής αστυνομίας, ο οποίος στη συνέχεια εγκατέλειψε τις γραμμές του συριακού καθεστώτος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή