Ο ΟΗΕ απέσυρε την πρόσκληση προς το Ιράν για συμμετοχή στη «Γενεύη 2»

Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014 23:13
UPD:21/01/2014 00:33
REUTERS/ERIC THAYER
A- A A+

Ο γενικός γραμματέας του  ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, απέσυρε τελικά την πρόσκληση για τη συμμετοχή του Ιράν στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία με την ονομασία «Γενεύη 2» σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

Ο Μάρτιν Νεσίρκι εξέφρασε την απαγοήτευση που η Τεχεράνη αρνήθηκε να στηρίξει μια πολιτική μετάβαση στη Συρία.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από τις αντιδράσεις της συριακής αντιπολίτευσης αλλά και των ΗΠΑ, ενώ αμέσως μετά την ανακοίνωση του ΟΗΕ η συριακή αντιπολίτευση επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Ειδικότερα ο γγ του ΟΗΕ απηύθυνε πρόσκληση τη Δευτέρα προς το Ιράν να συμμετάσχει στην ειρηνευτική διάσκεψη «Γενεύη 2» που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου στο Μοντρέ της Ελβετίας, με αντικείμενο την  εξεύρεση λύσης στον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο της Συρίας

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αιτιολόγησε το σκεπτικό του λέγοντας μεταξύ άλλων ότι  η Τεχεράνη έχει υποσχεθεί να παίξει «θετικό και εποικοδομητικό ρόλο», εάν της ζητηθεί να συμμετάσχει στη διάσκεψη.

Ωστόσο η  πρόσκληση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Εθνικής Συμμαχίας της Συρίας - του συνασπισμού που εκπροσωπεί τη συριακή αντιπολίτευση- η οποία απείλησε με  απόσυρση της συμμετοχής της στη «Γενεύη 2», καθώς υποστηρίζει ότι το Ιράν είναι ο κύριος χρηματοδότης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

EURONEWSGREEK

Την απόσυρση της πρότασης προς το Ιράν ζήτησαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, εκτός εάν η Τεχεράνη στηρίξει δημοσίως τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία η οποία συμφωνήθηκε τον Ιούνιο του 2012, με την ονομασία «Γενεύη 1».

Όμως το Ιράν χαρακτήρισε τον όρο ο οποίος του τίθεται από μέρος της διεθνούς κοινότητας, περί αποδοχής των αποτελεσμάτων της «Γενεύης 1» του 2012 ως «απαράδεκτο και απορριπτέο», δια στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών του, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

EURONEWSGREEK

Ενώ λίγο πριν τη νέα ανακοίνωση του Μπαν Κι Μουν και  ο  πρεσβευτής του Ιράν στον ΟΗΕ Μοχάμεντ Χαζαΐ ανακοίνωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες εφόσον τίθεται ως προϋπόθεση να αποδεχθεί τη «Γενεύη 1».

Την ικανοποιήση τους για την απόφαση του ΟΗΕ εξέφρασαν οι ΗΠΑ και εμφανίσθηκαν αισιόδοξες για την επιτυχή πορεία των διαπραγματεύσεων «Γενευή 2» που όπως είπαν θα οδηγήσει στο ζητούμενο που δεν είναι άλλο από την πολιτική μετάβαση που θα οδηγήσεις στον  τερματισμό των δεινών του συριακού λαού.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή