Την ανακοίνωση του Μπαν Κι Μουν για το Ιράν αναμένει η συριακή αντιπολίτευση

Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014 22:34
UPD:23:04
REUTERS/CARLO ALLEGRI

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Την ανακοίνωση του γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, σχετικά με το ζήτημα της συμμετοχής ή όχι του Ιράν στις ειρηνευτικές συνομιλίες ανακοίνωσε ότι αναμένει η συριακή αντιπολίτευση για να πάρει την οριστική της απόφαση για το αν θα λάβει μέρος στη διάσκεψη «Γενεύη 2».

Ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός είχε δώσει διορία για ακύρωση της πρόσκλησης του Μπαν Κι Μουν προς το Ιράν μέχρι τις 21:00.

Σημειώνεται ότι το Ιράν χαρακτήρισε τον όρο ο οποίος του τίθεται από μέρος της διεθνούς κοινότητας, περί αποδοχής των αποτελεσμάτων της «Γενεύης 1» του 2012 ως «απαράδεκτο και απορριπτέο», δια στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών του, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

Εν τω μεταξύ και  ο  πρεσβευτής του Ιράν στον ΟΗΕ Μοχάμεντ Χαζαΐ ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι η χώρα του δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη συριακή κρίση που θα ξεκινήσουν την Τετάρτη στο Μοντρέ της Ελβετίας εφόσον τίθεται ως προϋπόθεση να αποδεχθεί τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί τον Ιούνιο του 2012, την αποκαλούμενη «Γενεύη 1».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα Μάρτιν Νεσίρκι είχε δηλώσει ότι ο Μπαν είναι απογοητευμένος από την άρνηση της Τεχεράνης να στηρίξει μια πολιτική μετάβαση στη Συρία και εξετάζει τις επιλογές του.

«Ο γενικός γραμματέας αυτή τη στιγμή εξετάζει κατεπειγόντως τις επιλογές του λόγω της απογοητευτικής αντίδρασης ορισμένων εκ των συμμετεχόντων», είπε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι ο Μπαν απογοητεύτηκε επίσης και από το γεγονός ότι η συριακή αντιπολίτευση έθεσε ως προϋπόθεση για τη δική της συμμετοχή την απόσυρση της πρόσκλησης του Ιράν.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή