Ευ. Βενιζέλος: Ανάγκη ομοφωνίας ΟΗΕ-Ε.Ε. για τη Συρία

Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014 19:36
UPD:19:48
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EUROPEAN UNION/Christos DOGAS
A- A A+

Την ανάγκη να αποφευχθεί οποιαδήποτε εντύπωση διαφωνίας μεταξύ του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. και του γγ του ΟΗΕ στις συνομιλίες για τη Συρία επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, στη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε επίσης ότι πρέπει να συνεχιστεί η πίεση προς τη μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση προκειμένου να μετάσχει ουσιαστικά στην επικείμενη ειρηνευτική διάσκεψη (Γενεύη 2).

Ο υπουργός Εξωτερικών θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη διάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στο Μοντρέ της Ελβετίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, η συμμετοχή του κ. Βενιζέλου στη διάσκεψη της Γενεύης υπογραμμίζει το ενδιαφέρον και την υποστήριξη της Ελλάδας για την εξεύρεση, μέσω της πολιτικής και διπλωματικής οδού, μιας οριστικής και βιώσιμης λύσης, η οποία «θα τερματίσει το δράμα του συριακού λαού».

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξη Τύπου του ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Μπαν κι Μουν γνωστοποίησε ότι αποφάσισε να καλέσει επιπλέον 10 χώρες στη διάσκεψη.

Εκτός της Ελλάδας προσκλήθηκε επίσης η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, το Βέλγιο, η Αγία Έδρα (Βατικανό), το Λουξεμβούργο, το Μεξικό, η Ολλανδία, η Δημοκρατία της Κορέας και το Ιράν.

Αναφερόμενος στην Αίγυπτο, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η κατάσταση παραμένει έκτακτη και ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο οδικός χάρτης που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την επιστροφή στην κανονικότητα. Υπογράμμισε ότι απαιτείται ένα πραγματικά «συναινετικό» (inclusive) πλαίσιο.

Όπως πρόσθεσε, δεν αρκεί προφανώς η έγκριση του νέου Συντάγματος με το πρόσφατο δημοψήφισμα, αυτό όμως, αποτελεί πολύ σημαντικό βήμα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή