Τελεσίγραφο με το οποίο απειλεί να «ανατινάξει» τη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη «Γενεύη 2» έθεσε στον ΟΗΕ ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός των Επαναστατικών και Αντιπολιτευτικών Δυνάμεων, με αφορμή την πρόσκληση την οποία απέστειλε ο Μπαν Κι Μουν στο Ιράν για συμμετοχή στις εργασίες.
Ο βασικός πολιτικός συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι έαν μέχρι τις 9.μ.μ. ώρα Ελλάδος το βράδυ της Δευτέρας δεν έχει αποσυρθεί η πρόσκληση, τότε δεν πρόκειται να λάβει μέρος στη διάσκεψη.
Τη σχετική δήλωση έκανε στο πρακτορείο Reuters ο Ανάς Αμπντάχ, μέλος της πολιτικής επιτροπής του συριακού αντιπολιτευτικού συνασπισμού.
Το ίδιο το Ιράν χαρακτήρισε τον όρο ο οποίος του τίθεται από μέρος της διεθνούς κοινότητας, περί αποδοχής των αποτελεσμάτων της Γενεύης 1 του 2012 ως «απαράδεκτο και απορριπτέο», δια στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών του, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.
Το Ιράν προσκλήθηκε στη διάσκεψη μετά την εκτίμηση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, από τις συνομιλίες του με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών, ότι η Τεχεράνη αποδέχεται ντε φάκτο το στόχο μιας μεταβατικής συριακής κυβέρνησης με πλήρεις εξουσίες.
Ρωσία: Ασυγχώρητο λάθος η απουσία του Ιράν
Η κυβέρνηση της Ρωσίας θεωρεί ότι ενδεχόμενη απουσία του Ιράν από τη διάσκεψη θα αποτελούσε «ασυγχώρητο λάθος», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
«Το να μην εξασφαλιστεί η παρουσία στην σύνοδο αυτή όλων όσοι μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την κατάσταση θα αποτελούσε, θεωρώ, ένα ασυγχώρητο λάθος», είπε ο κ. Λαβρόφ, σχολιάζοντας την απειλή της συριακής αντιπολίτευσης να απόσχει από την διεθνή αυτή συνάντηση εάν συμμετάσχει σε αυτή το Ιράν.
«Δεν εναντιωνόμαστε στο να συμμετέχει ο Εθνικός Συνασπισμός (της συριακής αντιπολίτευσης) στη Γενεύη 2. Χαιρετίσαμε την απόφασή του να στείλει μια αντιπροσωπεία στη σύνοδο», συνέχισε ο κ. Λαβρόφ.
«Εάν κάποιος θέτει εν αμφιβόλω την αναγκαιότητα να προσκληθούν όλοι οι σημαντικοί παράγοντες στη σύνοδο Γενεύη 2, αυτό σημαίνει ότι δεν υποστηρίζει μια δίκαιη λύση μέσω διαπραγματεύσεων στη συριακή κρίση», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας. Χαρακτήρισε τη θέση του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού «καπρίτσιο».
Βρετανία: Να αποδεχτεί το Ιράν μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία
Το υπουργείο Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας εκτίμησε ότι το Ιράν θα πρέπει να αποδεχθεί το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία, κάτι που χαρακτήρισε προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Γενεύη 2.
«Η πρόσκληση του γ.γ. του ΟΗΕ προβλέπει ρητώς ότι δεν μπορεί κανείς να συμβάλει στη Γενεύη 2 εάν δεν προσυπογράφει απόλυτα την ανακοίνωση της Γενεύης τον Ιούνιο του 2012, η οποία καλεί να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία», δήλωσε εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Είναι πολύ σημαντικό οι Ιρανοί να προσυπογράψουν όσα προβλέπονταν στην ανακοίνωση εκείνη δημόσια. Έλεγα πάντοτε ότι εάν αποδέχονται τα συμπεράσματα της συνόδου Γενεύης 1, θα μπορούσαν να συμμετάσχουν χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα στη Γενεύη 2», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ουάσινγκτον, το Παρίσι και το Λονδίνο εξέδωσαν αλλεπάλληλες ανακοινώσεις τονίζοντας ότι για να λάβει μέρος στη σύνοδο Γενεύη 2, η κυβέρνηση του Ιράν πρέπει να αποδεχθεί το κείμενο που είχε υιοθετηθεί την 30ή Ιουνίου 2012 και προέβλεπε να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία στο πλαίσιο της διαδικασίας διευθέτησης της κρίσης.
Αρνητική η Σαουδική Αραβία
Η Σαουδική Αραβία, από την πλευρά της απέρριψε τη συμμετοχή του Ιράν στη Γενεύη 2 εάν δεν αποδέχεται τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης.
«Κάθε πρόσκληση στη σύνοδο της Γενεύης θα έπρεπε να βασίζεται στην αποδοχή (της σύστασης) μεταβατικής κυβέρνησης» στη Συρία, δήλωσε επίσημος στο Ριάντ.
«Καθώς δεν έχει υιοθετήσει δημόσια μια τέτοια θέση το Ιράν είναι αποκλεισμένο από τη συμμετοχή του στη σύνοδο, ιδίως επειδή έχει στρατιωτικές δυνάμεις που πολεμούν στο πλευρό των δυνάμεων του καθεστώτος», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της σαουδαραβικής κυβέρνησης.
Η Ουάσιγκτον, τοποθετούμενη για το θέμα αργά το απόγευμα της Δευτέρας, σημείωσε ότι η Τεχεράνη δεν έχει υπερβεί τον πήχη της αποδοχής των αποτελεσμάτων της «Γενεύης 1» ώστε να μπορεί να λάβει μέρος στη νέα ειρηνευτική διάσκεψη στο Μοντρέ.