Ε.Ε.: Εγκρίθηκε κοινή στρατιωτική αποστολή στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Στόχος η επάνοδος της τάξης στη χώρα
Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014 14:53
UPD:16:46
REUTERS/SIEGFRIED MODOLA

Γάλλος στρατιώτης στο Μπανγκουί.

A- A A+

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν τη Δευτέρα κοινή στρατιωτική αποστολή στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Στόχος της θα είναι η αρωγή στις δυνάμεις της Γαλλίας και αφρικανικών κρατών, των οποίων τα στρατεύματα ήδη σταθμεύουν στη χώρα, ώστε να αποκατασταθεί η τάξη και να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των πλειοψηφούντων χριστιανών και της μειοψηφίας των μουσουλμάνων.

Πριν από λίγες ημέρες ο μεταβατικός πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Μισέλ Τζοτοντιά είχε υποβάλει την παραίτησή του, καθώς είχε πάψει να έχει τη στήριξη των ηγετών της περιοχής και είχε αποτύχει να σταματήσει τις συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων πολιτοφυλακών.

Μέγεθος τάγματος

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., οι οποίοι συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, ενέκριναν την αποστολή έως και 1.000 στρατιωτών, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ενώ σύμφωνα με αυτές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο συναίνεσαν για την αποστολή περίπου 500 στρατιωτών οι οποίοι θα βοηθήσουν στην σταθεροποίηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, στην πρώτη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ εδώ και έξι χρόνια.

Στην σύνοδο οι υπουργοί ενέκριναν ένα σχεδιάγραμμα για την δύναμη, η οποία θα έχει μέγεθος τάγματος, αλλά τα λεπτομερή στρατιωτικά σχέδια για την αποστολή της χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία.

Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. ελπίζουν να λάβουν αυτήν την εβδομάδα την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αποστολή, όπως επίσης ότι η δύναμη θα αρχίσει να φτάνει στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Αυτή θα στρατοπεδεύσει γύρω από την πρωτεύουσα Μπαγκουί.

Προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιες χώρες θα συμβάλλουν με στρατιώτες τους. Η Εσθονία έχει δεσμευτεί για την αποστολή στρατιωτών (έως 55) και η Λιθουανία, η Σλοβενία, η Φινλανδία, το Βέλγιο, η Πολωνία και η Σουηδία βρίσκονται μεταξύ των χωρών που εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποστείλουν στρατιώτες, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Μεγάλες χώρες της Ε.Ε., όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία, έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμβάλλουν.

Γενναία οικονομική βοήθεια

EURONEWSGREEK

Την ίδια ώρα και πάλι από τις Βρυξέλλες η Ε.Ε. και ο ΟΗΕ ανακοίνωσαν ότι η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε για την αποδέσμευση φέτος σχεδόν 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε βοήθεια για την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Οι δωρήτριες χώρες, εκπρόσωποι των οποίων συνήλθαν στις Βρυξέλλες, «κινητοποιούνται πλήρως» για να προσπαθήσουν να δώσουν τέλος στη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η οποία «είχε για πολύ καιρό μείνει ξεχασμένη», σημείωσε η επίτροπος της Ε.Ε. για θέματα Ανθρωπιστικής Αρωγής Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Δεύτερος γύρος στην εκλογή προέδρου

Την ίδια ώρα στο Μπαγκουί, αντιμέτωποι βρίσκονται - στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας - στο προσωρινό κοινοβούλιο της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας για την εκλογή του προέδρου της χώρας η δήμαρχος του Μπαγκουί Κατρίν Σαμπά-Πανζά και ο Ντεζιρέ Κολινγκμπά, γιος πρώην προέδρου της χώρας.

Κανένας από τους υποψηφίους δεν εξασφάλισε στον πρώτο γύρο την απόλυτη πλειοψηφία, την οποία χρειαζόταν για να εκλεγεί από αυτόν. Η κ. Σαμπά-Πανζά είχε συγκεντρώσει 64 ψήφους, δηλαδή μία λιγότερη από αυτήν που θα της εξασφάλιζε την απόλυτη πλειοψηφία, όπως ορίζει το Εθνικό Συμβούλιο Μετάβασης (προσωρινό κοινοβούλιο), ενώ ο κ. Κολινγκμπά συγκέντρωσε 58 ψήφους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που είχαν αναγνωστεί σε δημόσια συνεδρίασή του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή